Bayi 3 Bulan Disuap Kan Minuman Oren Sunkist Sejuk

Hai warga tap.. Nk tanya kalau bayi dberi sdikit mnuman air oren sunkist sejuk buat2 rasa tkpe ke.. Bkn sy yg beri tp mertua sy nk bg2 rasa.. Sy speechless tk tau nk wat ape

21 Balas

Macam mertua saya dulu baby.saya masih dua bulan selalu cakap baby tak cukup minum suruh dia bagi campur nestum sikit ,tapi saya lawan sebab saya risau baby saya,sebab bukan hanye sekali dia mau bagi,sebab baby saya susu FM,tapi terus saya cakap dgn.suami saya nasip dia boleh cakap mak dia,sampai sekerang dia tak pernah cakap,lagi.

4y ago

Ya betul tu sis ,☺

Org2 tua mmg suke buat mcm tu bkn mil awak je ayah sy pon mcm tu.. Haha..smpaikan anak2 nampak ayah sy je semua kerumun dkt dia lgi2 bile ade makanan kt tgn dia.. Tp nk buat mcm mne.. Tegur jela slow2 org tua kan susah sikit..

tak boleh tu.. tp tu la..org tua susah sket nk tegur.. tegur kang dia ckp dulu2 suap boleh je..hermm.. caranye bwk je ank g mane2, jgn tggl lame2..nampk je sape2nk suap mknn minuman, cepat2 amik anak, bg susu..

haih orang tua2 memang camni ke, baby saya pun sama macam2 disuapnya, bila kita kata tak boleh dia marah perlekehkan kita, hmmm nasib baik la bukan duduk dengan orang tua2, kalau tak panas jela hati ni tiap2 hari 😅

4y ago

Huhu tulh. Sy duk ngn mertua. Awal2 tu mmg stress nak2 masa tu pkp tkleh blik umah family sndri n tk tau nk luahlan cmne.. Skrg dh better

Beritahu mertua doktor cakap tak boleh. Cuma susu badan/susu fm. Dah masuk 6 bulan pun tak boleh juga, hanya perkenalkan dia real food (tiada garam dan gula serta perisa tambahan lain).,

xblehla sis..usus bby lmbut lg la..sis kne byk membca nie..dh byk kjadian bby bwh 6bln diberi cecair bkn ssu ibu @ssu formula ngn pepejal ..usus byi tpkse di bedah...kesian bby..

6 bulan keatas bayi baru boleh dberi mkn minum yg dibenarkn shj dan rasa yg natural tanpa ada bahan perasa/manis/garam/pwarna dan sbgainya...ibu boleh cari bahan rujukn nti ya

Bg air oren sbb rasa².. Rasa² kalau baby sakit, mak mertua ke nak susah? Cakap kat org tua.. doktor kata xleh.. 6 bulan baru leh makan itu pun bubur nasi kosong..

sis mesti dah tahu baby bawah 6m hanya susu fm or bf sahaja. organ2 baby masih lagi sensitif untuk sebarang perasa apatah lagi panas or sejuk.

Suke hati je main suap2.. Sedangkan air kosong pon xleh bagi at baby bawah 6bln..ni kan plak air oren.. Kesian dye nye usus.. 🤧