Berat badan spnjg pregnant

Hai sya nk,ad x cara untk naikkn berat bdan..sya dah msuk 31mggu..baru naik 3.6kg...berat baby stiap kali scan normal mngikut mggu..btw sya berpuasa..pastu skrg ni kerap sngt muntah..makan bnyk sikit trus muntah..ad ke yg sama mcm sya..

8 Balas

sya mula buku pink dulu berat badan 38.8kg je. sekarang 33 minggu berat badan dah 53kg😅 Boleh dikatakan tak pernah turun, naik dalam 2@3kilo sekali checkup. sampaikan dh minum air gula 2 kali.. tapu syukur gula ok.. ada juga berjumpa dengan pakar pemakanan, tapi nurse kata normal. berat baby pun sesuai ikut minggu. Saya makan je klau rasa lapar. minum susu. klau takda selera, ganti dengan buah atau roti ke.

Nurse ada cakap tak berat awak ada masalah? sebab selalunya ibu mengandung naik berat badan ikut bmi masing-masing. Cuba awak makan ikut diet suku suku separuh? Nasi satu senduk (ukur guna senduk nasi), lauk banyakkan dari nasi. Mgkin makan terlampau banyak buatkan awak rasa muntah kot. Atau mgkin awak patut stop puasa, mgkin itu penyebab awak muntah? ke sebelum puasa pun awak muntah-muntah juga?

saya pulak tak naik. turun ada la. lagi ringan dari sebelum pregnant. misi kata kalau boleh lepas raya naikkan sikit berat badan. sebab bila puasa drop 3kg terus berat nya. bukan tak makan. makan je. cuma tak banyak. sebab kalau banyak muntah. saya 30weeks. tapi saya tak stress pun. sebab baby pun semua sihat alhamdulillah.

Syok la naik sikit. Sy 31w dan naik 10kg dah😂 stiap bulan kne cek bp selang sehari dkt kk. Fuhhh penat. Ni nasib puasa xnaik berat. Nnt lepas raya kecundang lagi. Kalau berat baby normal xpayah risau berat badan xnaik. Janji maintain dan jgn turun kalau nurse sy ckp gitu la

Samalah saya. Saya 30w tapi total berat baru naik 3kg. Tapi baby saya membesar sesuai dengan weeks. Skrg pun saya asyik2 muntah2 juga macam awal awal pregnant dulu😅. Saya pun tak ada lah overthinking pasal berat sebab doktor tak cakap apa apa pasal berat saya. Taknak stress2 😂

1y ago

kan..kalau mnum air masak bnyk sikit msti rsa nk muntah..kalau air mnis xpe pulakk..adoiii

ok lah tu sis.sy pun hampir 31w.berat baru naik 1.1kg sepanjang hamil.tapi takpe je sis.sis obesiti tak.klu obesiti, berat spanjang pregnant kena naik 5-9 kg.nanti nak sampai ke 40 w, berat akan lebih cepat naik dgn mndadak.kira ok la tu sis.

1y ago

jadi sis boleh naik berat smpai 97kg maksimum nnti.oke.

Saya pun dah nak masuk 34 weeks, rupanya berat baru naik 3kg, pastu bulan puasa ni turun plak 2kg… tapi baby scan semua ok normal. Risau kadang

Saya pulak naik 5.6kg je setakat ni, 32 minggu dah. Hopefully baby normal weight range sudah.