serah ank luar nikah

Hai, sya dh preg 5 month and hasil dri ank luar nikah.. ada ke sesiapa yg bole sya serahkn n jaga baik2 ank sya ni nnti walaupon ank luar nikah? ?

108 Balas

Hai sis, saya sendiri anak luar nikah. Tinggal dengan keluarga angkat sejak lahir. Keluarga angkat saya sangat baik dan mendidik saya dengan sebaik mungkin. Saya tahu status saya sejak berumur 10 tahun. Tapi saya tak salahkan keluarga angkat saya. Saya teruskan hidup walaupun sakit terima kenyataan. Mungkin pada usia tu berat sangat beban di tanggung sendiri syukurlah keluarga angkat saya penyayang. Keluarga angkat hanya ceritakan status saya beberapa minggu sebelum saya berkahwin. Tapi disebabkan saya dah tahu semuanya, keluarga pula jadi serba salah dengan saya. Pendek cerita penerimaan orang sekeliling tak akan sama. Bila ada kawan-kawan yang tahu saya berbin Abdullah ramai yang menjauhkan diri. Saya selalu dipulau dan dibuli semasa sekolah. Tapi semua saya maafkan. Yang penting keluarga angkat dan diri anak sendiri. Cari family yang betul-betul boleh jaga seperti anak sendiri dan tak bezakan status anak tersebut. Saya percaya, walaupun anak sis dah besar dan tahu status dirinya nanti berbekalkan ilmu agama dan didikan yang betul, anak ini akan faham semuanya tanpa menyalahkan sesiapa. Semoga dipermudahkan urusan sis ye. Aamiin.

4y ago

awak sama dengan saya . heee . tapi saya takde kene buli . kawan2 semua baik n kesian . alhamdulillah .. tapi saya takde pon terfikir nak cari mak kandung . urusan kahwin pon di permudHkan haritu . alhamdulillah .

Hi sis. Saya pernah ada di tempt sis. Klau btul² x mampu nk jge. Cri klurga yg btul2 berkemampuan. Mcm pengalaman saya sndri , alhamdulillah saya dpt keluarga angkt yg sgt baik hati. Tiap² bln mesti update keadaan ank sya, ble sakit ke demam ank saya sentiasa diberi tahu. 3 ke 4 bln boleh jumpa ank , klau saya x smpt nk ajk jumpa, kluarga angkt tu sndri ajk jumpa. Alhamdulillah thun ni nk msuk 2 thun ank dgn mereka. Ckup sempurna. Saya pon skrg da khawin da ad ank sentiasa bwk jumpa dgn abg nye. Mmg betul tu drh daging kte, klau betul x mmpu buat masa ni . Ni lh jln terbaik. Yg penting knl latar belakng family tu dlu. Klau boleh cri yg tak pisahkn antara ibu dan ank. Kte sbg ibu kne sentiasa doakn yg terbaik utk ank. InsyAllah semuanye akn ok. Klau nk cri yg trusted boleh cuba tgok ig fyn jamal. Mcm saya sblm ni dpt dri 1 group di fb tp skrg da dibubarkn. Msih ada msih ni buat yg terbaik utk ank dlm kandungan tu ye sis. InsyaAllah di permudahkn. Perbanyakkn buat solat taubat dan instikharah🙂🙂

Hurm..sis dh pk btl2 n msk2 xnk ni?? Kalau btl sis xnk jg... Or xmmpu... Jika sis dh serahkn pd kluarga angkt sis jgn dtg amik balik tu risikonya nti pd dri sndri..sbb bila dh ada ank ni..aura ank tu lain tw...syg tu pn lain mcm duk mai bila dh tgk bby...if rindu tkut xleh jmpe dh.. dan lg satu jika la satu hri nti sis brtemu jodoh... Allah uji sis tiada ank dr hasil perkahwinan itu... Harap sis xkn cri anak yg dh sis serahkn pd kluarga angkat sbbnye kesian kat dorg..sbb dh jg dh bg spnuhnya kasih syg..tetb sis nak balik... Hrp sis pk la btl2..msk2.... dalam2.. sbb kekdg Allah bg rzki skali je dlm idup kita.. unless klu kluarga angkt tu baik... Dia bg sis ziarah ank even sis xjg... Tu lain citer..tp msih kena kuatkn dri la dr mntk balik ank tu dr kuarga angkt.. mg dipmudahkn segala urusan sis.amin

Adik, awak umur berapa? Parents awak tahu? Pihak lelaki dan keluarga nya tahu kamu mengandungkan hasil anak teman lelaki kamu? Kamu jangan stress sorang dik. Trust me, akak sebijik mcm kamu. Masa tu akak student lagi, smpai 8 bulan bru kantoi dgn keluarga akak, habis akak ni dik kene belasah. Makin benci akak pada baby ni, dah lah segala azab seksa akak tanggung sorang. Satu tahap akak tak kesah langsung nk serah kan pada kebajikan. Smpai baby lahir pon sikit rasa sayang tkde until bila kamu renung anak kamu tu dalam2, anak kamu pernah kongsi nyawa dgn kamu, pernah satu badan dengan kamu, pernah kongsi perasan sama2 dgn kamu. Fikirlah baik2 ya dik, naluri keibuan tu tetap akn timbul dlm diri kamu

4y ago

Strong mamy🙂

Salam, sy bukqn nk tunjuk pandai, tp sekadar nk kongsi kisah sendiri ngn awk, ank 1 sy ank luar nikah, mase tu ngah muda umur 17, otak masih gila2... Tp allah bg sy kekuatan dan kewarasan untuk sy besarkan ank sy... Sy berhenti skolah, lps ank lahir.... Sy bekerja dikedai kain, sy besarkan ank sendiri....x der yg faham menolong, nasib lah mak benarkan menumpang ngn dye... Lps tu sy ke penang bwk diri dan baby ngn umur nk masuk 19tahun, kerja cari duit siang mlm nk besarkan ank... Sy kerja pasaraya aje, alhamdulillah sekarang ank dah usia 14tahun, ank dara dah... Dan sy dah menemui seseorg yg sggup menerima diri seadanya...ketepikan kata org, ank tu rezeki, dye x salah, yg salah tu kite... Hope dpt pengajaran dr kisah sy

4y ago

Untung survive, kalau tak survive mcmna? Tak buruk pun serahkn anak kepada keluarga angkat. Sbb u nak yg terbaik utk anak la u serahkan kpd keluarga angkat. Mgkin u boleh besarkan, tp dlm keadaan x bersedia/stress... boleh ke...?

Sis... 5 bulan sis mesti dah rasa gerak baby. Baby mesti dah bnyk bermanja dgn sis dlm perut tu. Sis kalau menurut sy jaga sendiri baby sis tu. Sy faham sis sekarang mesti risau cemana nti mesti bnyk biaya nak pki. Tp percaya sis Allah bg anugerah anak ni sebab Allah tau sis mampu. Ramai ibu tunggal kat luar sana sis bahkan anak bukan satu tp ada 2 atau 3 tp mereka tetap jaga sendiri anak tu. Jd sis cuba bertahan untuk tetap jaga anak sis tu sendiri. Sekejap ja sis susah sis mesti ingat anak sis ni lah yg nti akan blk jaga sis. Penyesalan dtng selalu lmbt sis... cuba fikir lagi...

selagi mampu nak jaga sendri , better jaga sendiri .. kalau x mampu , x ape laa .. lbeh baik dripda buang kan .. tpi x septtnya ank luar nikah ni status tu memburukkan .. kita x tau ank tu bagi apa kat kita suatu hari nanti .. trust me .. rezeki awak akan non stop kalau awak jaga dan bela dia sungguh2 .. syg dia , lindungi dia .. in sha Allah , awak akan dpt tgk hasilnya dah dia besar nanti .. skrng memang x nampak .. tpi lama2 jaga anak sendri , rasa syg timbul sebaik jer awak bersalin , dnga dia menangis .. susukan dia , rasa skit bersalin tu terus hilang tgk muka dia ..

Assalamualaikum Adik, akak boleh jagakan anak adik dulu. Akk tolong besarkan jaga macam anak sendiri. Nanti bila adik rasa adik dah berkemampuan dari segi kewangan ke atau ape sahaja, adik datang ambil anak adik semula pun tak pe. Akak niat nak tolong jaga dan besarkan dengan kasih sayang. Kalau adik nanti nak ambk balik, akak pun xkisah. Akak ada anak dah, sekarang dah 6 bulan. Akak ikhlas nk tolong. Insha Allah Kalau adik ok, wassap akak ye. Ika 0163122352

4y ago

Moga murah rzki akk.. Yela.. Kte prmpuan as ibu msti fhm prsaan ble serah ank bulat kt org..

insyaallah . walaupon awak tak jaga tapi awak tetap bertanggung jawab sbab tak buang . ke tepi kan kata2 netizen yg cakap awak pandai buat tapi tak pandai jaga . saya pon anak luar nikah . saya ya anak luar nikah . dari baby lagi dduk nan mak angkat and tak pernah jumpa mak kandung . tapi ape pon . alhamdulillah family saya jaga saya dengan baik . dapat suami dan mertua serta ipar yg baik2 . sekarang saya bahagia . baby saya baru 2 bulan . awak area mana .

Sis dah fikir betul2 ke dgn keputusan nak bagi orang jaga? Saye pun ade anak hasil luar nikah, bile dah bersalin tengok muka baby tak rase sakit. Rasa sayang bertambah2. Alhamdulillah, hasil jagaan sendiri anak saye dah nak masuk 3 bulan dah sekarang. Harap sis boleh bertimbang kan lagi. Sebab perasaan lepas bersalin terus lain bile dah nampak muka baby