Penjagaan kehamilan

Hai.. sya baru 5 minggu hamil ank pertama.. sejak sya hamil, semua org pesan untk jaga kandungan elok2.. apa aja amalan yg sya boleh amalkan untk menjaga kandungan? Sya baru start makan acid folic.. sya masih makan mcm biasa sbb sya x ad alahan atau morning sickness.. sya bunting pelamin, jadi banyak lagi benda yg sya x prepare & still takut2 untk lalui proses kehamilan..

6 Balas

5 minggu morning sickness tu otw.. 😅 mula2 dlu x rasa ape.. syukur jgak la.. last2 haa muntah, loya, sakit perut sane sini.. ya allah sabar je la.. ni tgh tunggu bila laaa nk habis morning sickness.. ade yg 1st trimester je.. ade yg 2nd xde then 3rd dtg balik.. ade yg sepanjang pregnant.. ermm scary..

5y ago

sy aritu x minum.. kakak dok suruh2.. pastu baru minum.. 😅

Jangan buat kerja rumah yang berat2. Mintak suami tolong buatkan. Banyakkan rehat, makan makanan yang sihat2. Elakkan teh, kopi, milo. Jangan makan nenas sebab tajam, nangka @ cempedak sebab angin. Banyakkan makan buah tembikai, boleh banyakkan air ketuban. Makan vitamin yang kk bagi 🤗

2y ago

same lah gn sy doktor BG paracetamol n krim panas sbb sy skt pingang teramat SMP boleh nagis

Teruskn mkn Folic acid..n awk blh scrol2 aps ni..untuk mkanan y boleh naikkn HB n berkhasiat..Kalau nk bersama tu,jgn kasar2...sbb bby msih fragile..lpstu jgn angkat bnda2 berat..bnykn berehat

5y ago

boleh je..Sy minum susu Frisomum..dia kurg gula...dah masuk 3 tin dah frisomum ni sjak sy pregy ni..baik untuk tulang...n bby

hadapi hari2 dgn lbh ceria. kurangkan angkat berat,kurangkan manis ,kurangkan fast food,lebihkan membaca, jaga kesihatan,tidur cukup,kurangkan socmed..

Tungguuuu hehehe.. sy 5minggu selera makan memang kuat.. masuk 6 ke atas, turun 3kg berat 😅.

5y ago

Takpe makan je dlu apa yg nak makan. Nanti dah alahan turun balik. Tp kalo jenis xde alahan, kena kontrol balik lah makan tu 😅

Uittt hihi

5y ago

Hahaa