batuk2

hai .. sy preggy 9weeks .. nak tanya .. saya batuk2 .. boleh tak minum ubat batuk or makan gula2 cam hacks tu ..

13 Balas

Same here!!! Sy pun 9w+. Baru2 ni dmm sampai xboleh buat apa2.. 2 hari lepas g klinik jumpa doc, bgtau siap2 sy demam + 9w pregnant + sakit kepala + batuk + rasa semput + selsema. Then doc ckp okey xpe... Sy akan bg ubat yg sesuai dan xganggu baby. So kesimpulannya boleh, tp kena consult doc. Jgn main suka2 hati .. Doc bg ubat selsema.. Antibiotic.. Batuk.. Dmm.. Alhamdulillah dh beransur pulih..

Doc sy bgi ubat bromhexine utk hilangkan batuk kahak. Ubat ni boleh beli kat farmasi. Panadol nak telan pn doc kata okay je, yg penting ibu tu xde masalah kesihatan mcm hati or jantung ada masalah. Yg ubat batuk hurix tu pun dia kata okay je mkn

5y ago

Okk.. good info.. tq sis.. 💖💖😊

Jgn mkn ubat/gula yg bukan dari doctor. Batuk2 tu saya rasa biasa je sbb sy pun masa preggy dulu kena juga sampai malam tak tido batuk je. Baby is safe dlm kandungan wlupun kta batuk sbb dia ada shield. Minum bnyk air suam2 mommy. Jgn minum manis ye.

Tak boleh sebab ada ubat batuk tak sesuai untuk mengandung. Gula2 pon sama ada yang tak sesuai untuk ibu mengandung. Sis bancuh madu dengan air suam, perah sikit limau. Minum air suam ,elakkan tempat berhabuk, makanan bergoreng.

sy mula2 pregnant tu mmg truk batuk, berbulan batuk xbaik2, ubat batuk sume mmg xamik, tp sy makan hack, makan strepsil, pstu sy byk minum air masak, mmg kena krg makanan minyak sume, pstu alhamdulillah, ansur2 hilang sndri

Kalau teruk batuk2..mungkin perlu ubat yg di prescribe oleh doktor..mcm saya awal pregnancy..doktor sy bgi ubat batuk prospan & selsema loratadine je..yg very2 mild..

sy ada juga kena batuk teruk 8week...mula2 mnum lemon..x jalan sngt..da geram sngt x elok2...tekak gatal je kumur air garam.x smpai 2hari dah elok

sy pon haritu batuk teruk..mcm2 petua try xjalan jugak. last2 makan madu asli. satu sudu setiap pagi. alhamdulillah. ade kesembuhan. cubala ye.. tp jgn mkn ubt batuk.

Mkan gula ok je kot.. sya pon dlu makn gula2 jgk .. tp xprnah saya minum ape2 ubat tnpa prescribed by doctor.. takut ade effect dgn baby..

Ada ubat batuk yg boleh minum ada yg xboleh .. mintak pendapat Doc yg merawat

5y ago

Setuju.