Makan ubat banyak jenis

Hai, sy demam btuk dan selsema. Pegi klinik dktr bg bnyk ubt. Blh ke mkn smua ni skli gus? Skrg tgh pregnant 12mggu..

Makan ubat banyak jenis
10 Balas

Apa yg saya nampak dlm gambar tu, ubat yg doktor prescribe tu vit c, paracetamol, cetrizine n bromhexine. Basically vit c n pcm tu takde masalah pun. Cetrizine tu mmg ubat selsema yg sesuai utk ibu mengandung, n bromhexine tu ubat batuk, should be sesuai jugak utk ibu mengandung. Insya Allah apa yg doktor prescribe tu mmg sesuai utk ibu mengandung. Cumanya makan selagi awak perlu. Pcm tu kalau ada rasa demam baru makan, ubat selsema n batuk makan selagi perlu, means selagi awak batuk n selsema makan la ikut dos yg ditetapkan. Vit c tu takde masalah pun utk habiskan sbb bantu utk kuatkan immune body. Kalau doktor tahu awak pregnant, should be takde problem pun dgn ubat² tu. Saya pun tgh selsema n doktor bg ubat cetrizine jugak. 😊

2y ago

Hihi okew sis. Sy cma was2 je sbb bnyk sgt ubt nya

Banyak atau sikit. pape pon awal2 tu awak kna bgitau awak pregnant. so klau doc tau awak pregnant, ubat bnyak cmtu pon xpe..doc tahu dose2 yg sesuai utk ibu mgndung..dia mmang bnyak mcm tu ubat..tp jgn risau dose nye rendah saja..so selamat..sebab mana2 klinik pon doc mst tahu dose yg sesuai utk dibgi pda psakit yg tgh preggy 😊😊

hri tu sy demam batuk slesema xtau mndung lagi masa tu so sy g klinik dpt ubat .. dh makan ubat sehari check upt tetiba 2line 3hari selepas mkn ubat semua tu sy gugur 6week... smpai skrng klu sy dmm slesma sy xambil ubat sbb tngh prgy ke2 takut dan trauma🥺

kadang ada klinik, dorg bg ubat bnyak ni sbb nak cas duit extra je. sy sakit pun,dr tak bg ubat sebarang2. even sy minta pun, tak smua jenis boleh makan. dpt klinik yg jujur Alhamdulillah

Banyaknyee ubat sis dapat. Sy haritu demam dgn resdung doktor just bg panadol dgn ubat alahan je sbb dia kata ubt tu je yg ssuai. Kalau sis ragu2 blh call klinik tu blk utk tanya.

2y ago

Itu lah. Tkt plk nk mkn bnyk2

Time jumpa doc, btaw tak awak pregnant? That should be the 1st thing kne inform pada sape2 esp medic. Kalau diorng alert, then ubat2 yg diorng prescribed pon should be safe.

2y ago

Dh btghu Cma tu la rse was2 sbb bnyk sgt ubtnya

Makan ikut arahan pharmacist dan pada label ubat tu. Kalau lupa, call balik klinik. Kalau 4 kali sehari, 24 jam/ 4 kali = 6 jam sekali makan. Gitu.

2y ago

Awak bgtau kan pada doktor yg awak hamil. Kalau dah bgtau, haruslah boleh makan semua tu sebab doctor dah prescribed, kan. 😊 Kalau ada alahan makan ubat tu, cepat2 refer pada klinik tu balik. Saya, kalau dapat ubat-ubatan drpd klinik, saya search kat internet apa effect setiap ubat tu pada diri supaya saya bersedia bersedia apa2 kemungkinan effect mcm pening ke, loya ke dll.

klinik siti mmg mgkhusus tuk ibu mengandung n anak..patut xdek mslh sb mereka lg arif sis...tp klu was2 bole tnye balik..😊

Boleh xde masalah. Ubt2 kt atas pon xmengganggu kehamilan awk.. semoga cpt shat..

blh . ikut jadual ubat