mengeras pakej sakit bwh...37 week

hai smue sy nk tnye...mengeras dn skit bwh hmpir kerap tande nk berslin ke..tpi belum kluar tnde..just skit spertu snggugut smse perut mengera dtg yng kjp2 tpi hmpir stu stgh ari tk hilang skitnye bersme mengeras..mintk pencerahan #pleasehelp #ingintahu

5 Balas

Either ibu going through Braxton Hicks (false contractions) or early labor contractions. Kalau perut ibu mengeras setiap 30 minit, 25 minit, and semakin kerap and cepat maksudnya ibu going through early labor contractions then ibu boleh ke hospital dulu utk check bukaan cervix. Ibu boleh check juga kalau dah keluar mucus plug (lendir tebal keputihan kekuningan ataupun campur dgn darah). Air ketuban x semestinya akan pecah sendiri and cepat, kadang2 ia x kan pecah sampai doctor kena pecahkan sendiri ya. Jangan risau, ibu boleh start clock in timing perut mengeras and you will go through a smooth delivery 🙏🏻🤲🏻

Ye, tanda nak bersalin. Dah pergi klinik/hospital cek? Setiap kali sakit akan membuatkan bukaan laluan kelahiran bertambah. Saya baru bersalin normal by induce. Masa bukaan 6 cm sakit tu semakin kerap kemudian air ketuban pecah. Bila masuk dewan bersalin nurse seluk lpstu dia kata dh boleh teran maksudnya bukaan dh 10 cm. Saya tahan sakit selama 11 jam sebelum bersalin. Semoga dipermudahkan urusan.

Sama la dengan saya . Cuma saya kerap berulang tandas sekarang untuk membuang kosongkan usus bagi laluan untuk baby . Harap dalam masa terdekat laa . Sebab first time as mom ni real contraction pun takboleh beza sgt melainkan ada tanda turun . Semoga urusan kita dipermudahkan .

semoga dipermudah urusan sis...saya pun dh 36w dah kerap mengeras tapi taklah 10 ke 15 minit..20 minit keats biasanya tapi bawah takde pulak tanda2 sakit..malam kerap kencing juga..saya dah standby beg segala persiapan get ready jer bila2 masa leh masuk LB

sama saya , tapi bawah tak sakit . perut je mengeras , saya risau sebenarnya .. sbb dah 3 hari sakit begitu , takut bukaan tak berganjak dari 1cm , walhal ini anak kedua