IVF

Hai sis2 sume, sy nak tanya pendapat, sy ttc 3 thn lbih, dlm tempoh tu sy jalani iui 2 kali dan kedua2nya gagal. Jadi sy dn suami bcadang utk buat ivf kerana usia sy dah cecah 38thn. Ivf yg sy nk buat ni yg low stimulation punya dkt satu pusat kesuburan. Kalau yg low stimulation ni rendah skit kos dia, iaitu dlm 9k bbanding yg biasa sekitar 15-20k. Low stimulation ni doc kata ovum yg thasil skit kerana ubat yg digunakan tu kurang bg mengurangkn kos. Ada tak antara sis sni yg pernah jalani ivf low stimulation ni. Nak tau result jika dibandingkn dgn yg biasa atau jika sis2 ada pendapat yg bleh bantu sy. Tq so much.

5 Balas

Hi. Klu di tempat rawatan saya hanya wanita berusia 32 tahun ke bawah je yg ditawarkan utk buat low stimulation ivf. Tp sebenarnya badan kita yg tentukan dos ubat yg serasi. Mcm sy 2x buat ivf. 1st cycle dpt 8 ovum dan 2 embryo. Tp bfn. 2nd cycle dr tukar ubat dan dos dpt 13 ovum dan 9 embryo. Alhamdulillah bfp. Baby dh usia 3 bulan skrg. Tp sblm 2nd cycle tu sy dan suami konsisten mkn multivitamin, vit c, fish oil dan coq10. Dr suruh kami ambil suplemen2 ni at least 3 bln sblm start stimulation. Semoga sis berjaya dpt baby

5y ago

Semoga awak berjaya. Cuma saya rasa awk kena cuba utk maksimumkan % kejayaan tu dgn ambil suplemen, bersukan dan jaga pemakanan. All the best 🤗

Cuba sis & suami bersukan. Sihatkan badan dengan bersukan pulak. Macam sy hampir 9 tahun tunggu,sy & suami setiap hari bersukan,berbasikal atau berlari. Setahun lebih jugak aktifkan diri dengan bersukan, Alhamdulillah ada rezeki pregnant. Sy mmg tak makan supplement apa²,Tak usaha apa² Cuma fokus sukan jer. Cuma jangan main gym je. Tapi rezeki masing2 la. Mana tau boleh membantu sis ☺

5y ago

Betul..at least bersenam 30 minit setiap hari sis n byk mkn berkhasiat..kurangkn mkn bergoreng n berlemak..

hi sis. maaf tak jwb soalan sis. tp sy bt yg ivf high simulation. dpt 5 ovum. Alhamdulillah 1 embryo. maybe it differ on each person. tp sis.. diorg kata dlm rate mcm tu kan...but to be prepared; ada additional dlm 5k jgk. plus sy rekemen kan sis try akupunture before & in process ivf. Good luck sis. semoga kita d kurnia kan cahaya mata.

5y ago

Tq sis..maknanya rate tu bgantung kpd badan kita la ye..kena simpan extra dr yg doc ckp...sy penah jgk buat akupunture sb dgr org kata dpt mbntu..tp sy x konsisten..skang dh x buat...kiranya btul la apa yg org ckp yg akupunture dpt mbntu..insyaallah akn continue..sy jgk doakn kita sm2 mendpt zuriat..amin...

Maaf jika pendapat sy tidak sesuai utk pertanyaan sis. Sis pernah berurut dgn bidan yg profesional? @sis percaya x rawatan tradisional? Sis buleh cuba cara kaksiti bidan. Ada amalan yg dia cakap sy ada usahakan. Alhamdulillah menjadi..mungkin rezeki sy sama.. Klu x keberatan sis bleh tgk ig kaksitibidan..

5y ago

In Sha Allah.. Moga sis beroleh rezeki zuriat.

Buat di HKL ivf penuh kos paling rendah.. cuma perlu sabar menunggu.. standby RM5k shj termasuk ubat

5y ago

Tu utk 1st appoibtment.. Dr 1st appointment smpi ke selesai ivf, ada jg dlm setahun lebih. Ikut kes patient..