High iron in blood but low HB

Doc sy prescribed iberet 4pills/day. Sbb tu iron tinggi. Tapi hb sy still low. Ada x sesape yg condition mcm sy? Apa yg mommies sume buat?. #ingintahu #1stimemom #advicepls

1 Balas

ms sy dlu 2 bji iberet/day... selepas tu try jg mkn br mkn sebiji sehari shj..mcm mkn dging sikit utk drah..sayuran hijau..ikan..ayam... dgn mkn buah buahan..mcm stiap kali meal kita amik tu contoh mkn lauk ada daging msti ada lauk sayur sekali semasa makan..mcmtu juga tuk menu ikan atau ayam...stiap lauk dan hidangan pd stiap hari msti ada sayuran hijau..mkn buah jambu batu.. mkn delima..stiap kali nk mkn iberet sy akan minum dgn air jus oren..br ubt akan cpt serap dkt bdn kita... kena chck balik cmne pemkaanan kita.. jika kita minum susu dahulu sblm mkn ubt kena gapkan 2 jam..selepas 2 jam br mkn ubt..mg dpmudahkan segalanya .aamiin..

3y ago

Alhamdulillah sy da selamat lahirkan ank da. Semuanye oke 😊