Pati delima gulsan

Hai , siapa pernah try pati delima gulsan ok tak utk hb ? Hb sy sntiasa bawah 10 . Asyik kne marah je dgn nurse . Sy dah jaga makan apa smua . Makan apa yg nurse sarankan . Ada gula tak jus ni ? Sbb 28w nt sy kne mnum air gula . Takut pulak sangkut . Sy makan iberet + air sunquick . Tetap tak naik . Vit c pun sy makan . Buah jgn ckp ..mana buah org kata bole naik hb sy mkn . Harap ada yg sudi mjawab . Thankyou ! #seriusnanya #firstbaby #firstmom

33 Balas

Honest review, sy sama mcm sis, makan iberet tak naik2 hb, last skali turun jd 9.4.. Terus beli pati delima gulsan.. Makan la 2mggu, check2 naik terus hb, jd 10.4.. 1st time naik, suka.. Tp bila waktu 28w minum air gula, terus sangkut, bacaan 12 lebih, sdgkn wktu 18w, bacaan bawah 6.. Sy terus stop minum pati delima, buat bsp, nasib bacaan okay so just gdm on diet.. Last skali waktu nk masuk 8bln, Dr suruh tukar ke maltofer, makan tu, terus cantik hb, jd 12.. Sy mmg tak makan sayur, kerang, hati ape semua tu, pemakanan sy sama je, so maksudnya maltofer berkesan utk naikkan hb sy.. Bg sy, xyh la makan pati delima tu, kn sangkut gdm, 1 hal plak.. Ahli farmasi pn inform yg kandungan gula dia tinggi..

11mo ago

Dia atas nasib, utk precautions sis blh try g amek bacaan gula dlm darah kt farmasi, tgok effect tak minum pati tu, kot naik gula je.. Aah sy mmg ubat tambah darah beli sendiri, dri iberet ke maltofer dua2 beli kt farmasi sbb KK xde sedia, cuma sy makan based on saranan Dr..

Sy pernah drop juga hb klinik bagi zincofer tapi tak boleh masuk. so sy tukar dengan Iberet juga. Alhamdulillah naik tapi sepanjang sy ambil Iberet sy makan juga makanan lain2 untuk tambah darah. contohnya, daging, bayam, buah jambu, kerang, etc. apa sahaja makanan yg membantu untuk tambah darah dan dibenarkan makan sepanjang hamil saja sy ambil. Jambu tu boleh dikatakan sy buat snack hari2. Tp jgn makan sampai kembung perut nnt sakit lain pula 1 hal. 🤭 Alhamdulillah 2 kali appointment KK after tu darah sy maintain cantik. Mudahan check up next month ni hb sy masih cantik juga, aminnn. Semoga hb Puan juga bertambah baik yee. 😊

12mo ago

sy makan smua tu . tp tetap sama . ada 3 mggu tu sy mkn buah jambu je . skli cek 10.9 drop 9.7 . pdhal takde skip ubat . 3 mggu tu bayam, kerang smua sy mkn . aamiin . thankyou awak .

Klu dr pengalaman sy lah sis.. Anak first sy mkn kerang, hati ayam, hati lembu mcm2 lah siap susu xjuga naik smpi sy bersalin.. anak ke 2 HB sy makin teruk smpi sy kena mkn ubat 6 biji sehari 😵‍💫 makin besar bby makin drop smpi 6.7 HB sy 😅 ni sy preggy ke 3 tiap2 2minggu Check up HB low jew 😅 sy siap ckp “makin besar bby makin drop hb sy tue nurse percaya lah sbb ni bukan first time sy mengalami nya” nurse gelak jew 🤣 Sbb sy kenal badan sy 😅 dia degil xnk dgr ckp tuan dia 🙄 buat sy sakit jew dtg amik darah mkn itu ini xjuga naik HB tue.. Kadang hormon kita ganggu

11mo ago

Hahaha sy pun br jumpe nurse arinie Esok repeat amik ferritin nk kira sel darah merah Padahal 2minggu lepas dh buat 😅 Asyik tadah tgn jew skg Makin bby membesar makin drop HB sy skg 😅

Saya sis.. sepanjang pregnant kali ni amalkan pati delima 1 sudu + air kosong half cawan(tak pekat x cair) time telan zincofer.. alhamdulilah hb cantik je.. nurse n doc ada juga share utk penyerapan yg bagus ambil ubat + vit c (jus perahan limau kasturi boleh, or any jus yg masam2) dua jam selepas makan or sejam sebelum makan.. alhamdulilah pregnant kali ni gdm pun takde..

12mo ago

Ya betul..pati delima gulsan sy consume.. sehari half cawan je utk mkn ubat.. xrasa pulak manisnya..masamm je😅

Sis sama mcm sya la, saya dari zincofer tkr ke iberet,buah brmcm mkn tp hb alahai,ni pn baru nk try gulsan delima,hrp naik la hb tu,dh 32w.tp details scan baby semua ok,perkembangan pn ok.hb je masalah.xtau nak buat gane dh,hny manpu berdoa je.

Saya makan buah jambu batu,hb saya maintain cantik. Saya makan tu dah mcm snack saya,tapi dlm masa yg sama saya kerap minum air kosong. Pastu doctor ade pesan jugak,jaga emosi semasa mengandung ni,jangan stress2 sbb itu pon bole jdi punca 😁

sama situasi dgn sy sis 🥹sampaikan sy drip ubat pun still x naik2 , sblum khwin pun mmg sy anemia bila dh pregnant bgini risau kdg stress jgk dah mcm2 kita telan tp hb drop jgk 🤧dahlah sy baby twins 🥹

mmg ada org camni. buat la apa pon hb tak nak naik, lps bersalin je terus hb normal. pendapat sy, kalau nk try gulsan tu boleh je cuma beberapa hari sblm minum air gula stop dulu, jgn minum

12mo ago

kesian awak mesti frust kan.. bagus dah awak usaha macam2 tp mmg setengah org sblm pregnant siap boleh derma darah lagi tp bila pregnant hb asyik low sampai bersalin. dah elok bersalin normal plak bacaan hb. Elakkan salah diri sendiri tau sis.. sbb kesihatan ni pon rezeki. Ada org makan mcm biasa tak usaha apa sgt tp hb normal je cuma mungkin rezeki dia kurang dkt benda lain plak..

Sy minum jus delima brand amway. Sy bancuh dgn air sejuk. Bg rasa masam2.. Pastu kerap minum air kelapa muda jgk. Alhamdullilah hb naik. Bln lps 12.40. Bln ni 13.20. Byk makan syur hijau jgk ya

11mo ago

Sama sy sis minum jus delima amway..bln lps hb 11, bln ni hb dah naik 12.5

Saya amalkan minum pati delima gulsan since 1st trimester sampai sekarang :rd trimester sama je hb.. tetap low jugak. 3-4 hari before minum air gula skip minum pati delima gulsan sbb affect bacaan air gula.

12mo ago

okay baik awak . tq tau