Pengalaman dnc

Hai, siapa ada pengalaman dnc. Blh share tak? Baru balik hosp dptkan tarikh dnc. Doc bg masa 2minggu. Apa persiapan n ada kemungkinan stay wad ke lepas proses dnc? update : harini 18/2 dah complete gugur. takyah buat dnc. kemarin dapat tarikh dnc, harini dh kuar sendirinye. alhamdulillah, sekarang berpantang 1minggu n back to work :) simpan post ni sebagai kenangan satu hari nanti ✨

6 Balas

pengalaman saya sis sbb dah turun darah..incomplete miscarriage.. buat dnc..saya disuruh puasa sekurang nyer 6 jam sbb nak cucuk ubat bius..pastikan sis x pakai apa2 barang kemas waktu nak buat dnc..ikat rambut pun kalau boleh jgan pakai juga..waktu dnc tu kiter x rasa apa2..sbb dah cucuk ubag bius...lepas habis dnc tu nurse yang tolong psang sarung dan juga pad( waktu tu husbnd x dibenarkan msuk) sbb kena tunggu 6 jam lagi bru ubat bius habis kesan..bru dibenarkan bangun..saya kna tahan wad satu mlm sbb nak pantau keadaan jika darah banyak..tpi next day..syukur darah dah x kluar banyak..dibenarkan pulang..saya juga berpantang selama 2 mggu ikut saranan doctor..pengalaman saya waktu bepantang..ada rsa ngilu sedikit di bahagian rahim..saya doakan smoga urusan sis dipermudahkan..

3y ago

sebenar nyer sis..sbb saya x de pengalaman gugur waktu tu...lepas tumpah darah mmg x dapat pakai pad biasa..sampai kat hospital..habis kerusi kena darah sbb pad penuh..kalau sis pergi dnc tanpa tumpah darah..saya rsa pad yg biasa tu mgkin ok..saya pakai libresse biasa jer waktu tu sis..sbb lepas dnc saya kluar darah betul2 sikit jer..lepastu darah keluar dlm semggu camtu..tu pun x banyak..

Sy d&c dekat hospital kerajaan. Bius separuh badan, cucuk dekat tulang belakang. Masa cuci xsakitlah, lepas tu terasa juga. Darah pun xbanyak dan xlama. Lepastu pantanglah dlm 2 minggu.

3y ago

👍🏻

Lpas d&c doc akn observe bleeding dlu sis..klu bleeding dah xbyk..mase palpate abdomen pon xkeras..insyaallah esoknye boleh balik ..semoga dipermudahkan urusan sis

saya masa misc haritu masa 8 weeks. alhamdulillah Allah permudahkan complete misc. jdi doc kata tak perlu dnc. dan skrg alhamdulillah sdg mengandung kali kedua.

3y ago

alhamdulillah awak! Allah permudahkan. takpe wak sedih tu biasa, tp jgn lama2 ya. teruskan berusaha. pantang betul2 tau biar kuat sikit. banyakkan makan bayam, tidur pakai stokin. inshaaAllah ada rezeki nnti.. selamat berpantang! :)

pgalaman lain2..mcm sy dnc masa tu 8weeks..full bius,xsedarkn diri..xrasa sakit pape..sedar2 bole terus balik.hospital swasta.. #TAPactiveusers

3y ago

harap2 gov pn tak sakit la nanti. tq nurul ain sudi share ☺

Sis berapa minggu ya boleh sy tahu

3y ago

sy detect missed miscarriage ni masa kandungan 12minggu.