Vitamin

Hai semua..sy nak tanya ni selain dari ubat klinik bg korang ada makan supplement lain tak..contoh vitamic c yg larut dlm air tu ke..bole ke minum ya??

14 Balas

Stgh vit yg kk bekalkan dh ada 500mg vit c jd x perlu ambil lain lg.. lgpn vit c kala terlebih dos membazir je sbb bdn kita akn serap apa yg kita nk shj yg slebihnya dibuang melalui urine.

Xperlu kot supp bagai. Vitamin yg kk bg dh ckup. Jaga makan. Dengar nasihat doktor insyaAllah semuanya baik2 je. Supp ni dikhuatiri akan lebih memudharatkan. Ckup makanan yg berkhasiat.

Vitamin n suplemen mmg bgs tp kalo sdh overdose hnya bwa mudarat.. Vitamin c cthnya x blh consume lbh dr spatutnya lbh2 msa preggy ni.. Pharmacist kat kk mmg ada bgtau..

Biasanya kalau check up doc akan bagi ubat yang kita perlukan..kalau nak supplement tambahan..boleh tanya doc dulu..kalau doc kata ok no problem..

Saya ambik vtmin b complex shaklee ada folic acid skli..vtamin c sy ambik yg 500 mg..sbb kalo 1000mg byk sgt dos dia..

Boleh je vitamin c tu makan buah buahan banyak minum air kosong nnti da nak akhir minum air kelapa😊

Dah cukup sis, x perlu tambah apa. Tapi kalau nk amalkan pati delima bagus untuk kawal HB

Better jgn ambil supplement ape2 tnpe doctors approval.. kena tnye doctor dlu

you should consult with your doc before taking any medications/vitamins.

1000mg tu, sy ambil masa demam batuk jer. Yg lain ambil shaklee