Kandungan Luar Rahim

Hai semua , tadi saya check . Doc buat kiraan around 5w . Bila scan , doc bgtau tak jumpa anything dalam rahim . But it turns out luar rahim belah kanan . Doc just syak kandungan luar rahim . Sebab doc said dia nampak ade bentuk bulat kat situ . What should i do . Rasa sedih sngat sebab baru first time nak pregnant 😢😢😢😢. Helpmeeee 😣😣

3 Balas

Hi sis. Sama mcm sy. First scan dkt doc lain suspect hamil luar rahim sbb blm nmpk ape2 n nmpk mcm ade dot kecik dluar. Down hbs masa tu sbb first baby jugak. Lps 2mgu pgi scan dkt doc lain n syukur kantung, baby, york sac dgn heartbeat skali dpt tgk n dgr. Doc sahkan bru 6weeks 1day je tpi semua dpt tgk dgn jelas. Husband siap ambik video masa doctor scan. Advise sy sis jgn terlalu pikirkan benda yg doc ckp masa awal2 kehamilan ni. Sbb wpun doc scan dari bawah kalau kandungan masih kecik bawah 5minggu mmg ssh nak nampak. Doa byk2 dan jgn stress. Kdg instinct ibu ni kuat jugak sbb kita xde apa2 tanda yg mcm doctor ckp psl luar rahim tu. 😊

biasa kes cmni doc akan scan ikut bawah utk confirm.. kalau dah confirm doc akan suruh rujuk ke hospital utk next proses..

10mo ago

Ha’ah . Semalam swasta . Swasta refer kerajaan . So harini pergi klinik kerajaan , doc cakap first kantung tak nampak lagi . Sebab 5 minggu ade org nampak ade tak nampak based on dinding rahim . And second dia macam curious untuk cakap luar rahim sebab doc cakap mcm takde tanda kearah tu . Plus saya takde bleeding takde sakit perut yg teramat sngat . Rasa normal . So doc bagi next appoinment lagi 2 weeks untuk bukak buku pink and scan baby .

tggu lg 2w..bru checj