Anak tak nak makan

Hai semua sy nk brtanya ank sy umo setahun lebih klau bg mkn nasi dia tk nk mkn hbis mcm mne nk bt klau hari² tak mkn harap dengan susu je..

6 Balas

Kalau tak nak nasi, cuba ganti yang lain. Mihun ke, mi kuning, spagetti dan sebagainya. Kadang kita orang dewasa pun bosan asyik makan nasi, baby pun macam tu. Pelbagaikan makanan.

Macam2 boleh experiment ngan budak besar tu. Itu namanya picky eater. Introduce pelbagai jenis makanan kat dia. Roti...spegetti...mee...bihun...homemade nugget.

try buat nasi kepal..atau nuget nasi..anak2 ni kne try & error..mcm anak saya,dah 3thn baru nak mkn nasi..sblm ni anak mmg picky eater

cuba buat nasi ala2 nugget..blend nasi, ayam, sayur, buat bentuk mcm nugget kepal dlm telur & bread crumbs dan goreng.

Ganti dgn mknn lain selain nasi

Mie, bihun, spaghetti, oat,