wajib makan tak ubat tambah darah walaupun hb dah memang ok ?

Hai semua .. sy 1st pregnancy n xda pengalaman sebelum ni ..pregnant 3 bln..nak tnya la kan..klau hb dah mmg ok..boleh x kalau xmakan ubat tmbah darah yg KK bg? sblm ni makan obimin..rasa mual nk muntah ..tukar plak zincofer ..dah hari2 muntah plak ..tp bla stop...xda sakit kpla migrain yg melampau..xmuntah ..n ada selera makan mcm normal sblum pregnant...ubat tambah darah ni mcm bg effect jd sakit..hilang selera mkn plak ..boleh x kalau xmakan ?

3 Balas

Saya masuk 3 bulan pregnant dah consume obimin sampai lah 6 bulan ditukar ke Zincofer. Hb saya ngam dan maintain 11.0 selama 4 bulan pregnant. Tp nurse cakap, makin baby besar hb ibu akan menurun so dia suggest saya makan zincofer. Nak tunggu check up next month 7 bln mcm mana pulak hb saya.