Hight BP, pregnancy tampa ubat darah tinggi..

Hai semua, semalam 1st visit KK kempas n bukak buku pink, n saya memg on ubat darah tinggi dari sebelum pregnant lagi ambil di swasta, dr swasta dah suruh saya stop ubat darah tinggi, suruh saya ke kk tukar ubat darah tinggi, semalam g kk bacaan darah saya ok 124/82, lepas tu nurse call dr inform kes saya la, tapi pelik nye dr tak nak jumpe n tak bagi ubat darah tinggi ... Dia suruh dtg 2hari sekali cek darah n kencing,, saya pelik la tak kan nk suruh tinggi baru bg ubat kot.. 😔..kadang bukan x nak g kk tp sebab dr kk ni lain btl layanan nye.. 😅Blh tlg bagi pendapat ke semua nk buat ape ni.. Risau ini 1st baby..

3 Balas

hai awk.. bgi pdpt saya.. dktor kk akan pantau dulu tkanan darah awk scara bkala.. sbbnye waktu prgnnt ni, lgi2 di awl trimester, salur drh kita mgembang, utk percepatkn drh2, sgala nutrisi kita dipam ke rahim dan akn buatkn sstgh2 ibu mgalami tkanan drh rendah.. skiranya msih tggi dan perlukn ubat, dr akn brikan ubat yg ssuai diambil dlm keadaan hamil.. sbb saya pon sbelum2 ni ada drh tggi swaktu prgnnt.. dktor tak terus start ubat, dia pantau dulu bberapa minggu.. tpi still tinggi, smpai mlayang2, then trus start ubat.. lpas bsalin, cek smula tak ada tkanan drh tggi, tros stop ubat.. n tak kne la iv mgso4 yg perit tu..huhu.. harap dpt mbantu..

awk duk consume ubat darah tinggi sebelum ni,ada monitor tak bacaan darah? ke sekadar ambik ubat & makan & ambik ubat balik bila habis? klau follow up di klinik gov. depa akan monitor dulu dlm tempoh tertentu (ni utk pesakit luar yg masih kategori muda), klau pesakit tak boleh control lifestyle baru on ubat. utk bhagian ibuanak 2 hari sekali kena check,klau kesihatan awk okey knpa nk ambik ubat jgak? knpa bila swasta org xgaduh nk cakap ubat ada dadah la,agen yahudi la, ada side effect la tpi bila gov yg buat mcm2 agenda keluaq 🤔🤔🤔

2y ago

klau sis rasa service klinik tu salah,apa doctor buat tu risiko pada diri sendiri & kandungan,sis report saja la. lepas tu boleh buat check up dkt klinik swasta. buka buku pink dkt swasta tetap boleh bersalin dkt hospital gov .

doctor x bgi sbb nk monitor dulu bp awk, kalau perlu bru bagi. kalau bp normal knpe nak mkn jugak lagi ubat darah tinggi tu? ubt darah tinggi tu boleh stop atas prescription doctor. xkn awk nk selamanya mkn ubt darah tinggi tu?