Haid VS Nifas

Hai semua .. oke skrg ni saya xsure sama ada saya mai period or drah nifas yg blm habis .. hari ke 43&44 darah nifas x turun . Hari ke 45&46 turun tp setitik dua.. hari ke 47 xtrun .. then semlm hari ke 48 turun setapak mcm ketulan2 darah.. dah laaa xmndi nifas lagi.. takkan mai period pulak? Bg pendapat korang selalu org yg czer ni period selalu mai lepas brapa bulan? Dh cnfuse dah nihhh.. Mohon pencerahan ?

1 Balas

Mazhab shafie dia bg tempoh 60 hari nifas. Kalau drah on off shri dua dlm msa 60hri. Tu msih nifas . Kcuali kalau sis suci smggu xd apa2. Lpas tu ad drah balik.. tu priod. Tp klau drah on off skit2 tp ad smpai lepas 60 hri. Hari 61 dh dikira istihadah. Istihadah bolei solat mcm biasa. Cuma time solat pkai pad. Nk solat lagi. Tukar pad baru.