anak nangis nak gadget

hai semua nak tanya, siapa sini yang dulu kerap bgi anak gadget lepas tu skrg da stop bgi anak gadget. mcm mne korang handle anak ya. anak saya asyik mintak saje, lepastu nangis tak benti, selagi tk dpt. nangis mcm kene dera. pastu kemana mana asyik nak mintak saya dukung je. saya nk buat kerja jdi susahhh. saya nk masak jadi susah. macam mana ya, ada tips tak 🥺 anak saya 2thun lebih

5 Balas

try install parent link tuk limitkan screen time ank..bila tetb dia blok .kata tgk hp dh blok...hp pun suruh rest mata..cri gmbr2 mata hitam mcm mata panda..bgtw dia nnti kata jd mcmni sbb tgk hp lm ...nk tak keliling mata hitam dan tak comei nnti dan bgtw cpt rosak mata nnti..lelama nnti bila dia tgk apa gmbr kita tnjuk tu dia akan rs mcm ok xnk la nnti hitam mata mcmtu..nmpk mcm nipu ank je kan..dr dia nangis .sblm dia alami mata juling lm sgt tgk gadget..better kita buat gitu...sblm trjd sesuatu memudaratkn..better kita ambil langkah berjaga jaga.lepas dh dpt cut screen time ank..puan sediakan ank buku..pencil warna tuk dia lukis2 ke...tuk bg dia leka..kata sehari limit bpe tuk tgk gadget..mg dpmudahkan segalanya Allahuma amiin

Biar ank menangis skrg , dari kita menangis di kemudian hari sis. Kena tegas. Awal2 memang dia akan tantrum, lama2 dia fhm, tak semua apa yg dia nak akan dpt. Tiap kali dia berjaya tak tantrum utk gadget, sis bg dia reward. Buat aktiviti yg sesuai utk 2 tahun. Aktiviti sensory. Kalau sis nak msk, boleh libatkan sekali ank utk masak2 juga. Msk yg mudah2 dan tak ambil masa yg lama kat dapur.

Bagi dia pensel dgn kertas. Duduk dgn dia bila bermain mainan. Anak sy gila gadget juga tp bila sy tarik hp, dia x menangis sbbnya ada bnda lain dia blh main. Kertas pensel plg mudah nk bg. Make sure dia conteng atas kertas. Bg mainan yg membina. Belikan buku2 aktiviti pun bagus juga. Mcm anak sy, bila xde hp taklah meraung mcm ditinggal kekasih.

crayon, kertas dn buku warna. biar la dia conteng2