Anak kerap nangis

Assalamualaikum mummy. Tolongggggg. Sape anak2 mummy kt dalam nii makin besar makin kerap sgt nangis. Setiap kali nk tido mesti nangis mcm kena pukul. Lagi2 mlm. Ya allah, da tido pon bangun nangis mcm kena pukul. Kdg2 menguji kesabaran jgk termarah sebab xtau dia nangis nak apa. Sakit perut tak. Dia mcm tu sejak nak masuk 9 bulan hari tu. Fedup jgk kdg2 asyik nngis jee. Ada tak yang alama benda sama 😩

4 Balas

Anak sy masuk 9bulan pun macam tu, lagi dia easy baby dari lahir... masuk 9bulan ibu dia start jadi hulk juga sbb xtau nak apa 😁 dh terbiasa senang jaga tiber buat perangai time nak tidur je, dia ngantuk tapi tak boleh tidur.. Sleep regression mungkin.. kalau mummy stress amik tempoh bertenang sekejap, sy kdg smpai zikir kuat², baby pun senyap terkejut 🥲 daripada kita marah dia nnti kita juga menyesal, sekarang dah okay sikit .. kalau dia nak nangis sy biar sekejap kut dia nak meluah perasaan.. tak apa lah,semoga fasa2 gini akan berlalu nnti 😆

11mo ago

Sleep regression tu cmne ey. Ank makin dibiar makin kuat dia nangis. Sama masa baby senang jaga, bila da masuk 9bulan nii. Ya allah, betol2 dia menguji kesabaran mummy dia, penah jgk saya zikir kuat2 makin kuat plk dia nangis, igt org marah dia. Buntu da mummy. Tula, lepas marah menyesal plk, mummy seboleh2 istighfar bg sabar xnak marah dia😩

Tido ckop pon nangis xckop tido pon nangis masalahnyee, itu yang saya xtahu. Kdg2 sampai tertinggi suara jgk la kat dia, menguji kesabaran mummy dia sgt. Kdg nangis sampai menguap2 ngantok tp bila suruh tido xnak tido menangis mcm kena pukul🫠

Hi, sis👋 Cuba u refer link yang I share ni pasal sleep regression. Lepas tu, u cari info baby nesting kat FB babylanguage. Ni link untuk sleep regression. https://www.whattoexpect.com/first-year/sleep/sleep-regression/

11mo ago

Betul, masa anak nak mula membesar tu kerap betul nangis. Selalu peluk cium, and cakap “its okay mommy ada ni sayang..”trying to make them feel safe and calm. Husb dulu pun sampai marah2 lah dah hilang sabar. “Sye pesan u ayah dia, u patut buat dia feel safe” yang penting kena tenangkan diri dulu sbb kadang diorang cam tau kita tengah marah😅 slowly husb dah mula faham n tau camne nak pujuk.

Sleep regression ni normal. Cuba semak aktiviti seharian anak. Kalau terlampau penat atau tak cukup tidur, memang akan meragam.