Burnt out sangat

Hai semua, nak tanya normal ke rasa penat sgt2 setiap hari jaga anak. Anak 3bulan 5hari. Anak jenis high demand. Nak masak, makan susah sgt. Stress. Lagi2 bila dia mental leap, mmg rasa nak baling semua benda. Dia punya tangisan tu, satu taman boleh dengar lah. Petang mmg dh tkde tenaga nk hadap dia. Bila dh tkda tenaga mmg saya rasa lebih baik saya mat*, rasa mcm baik dok hospital sorang2 at least dpt baring rehat. Tggu suami balik keje utk tolong pon dia sampai rumah kul 8pm. Normal ke rasa penat mcmni? Sbb saya dh tk tahan sgt. 1. Ada ke pengasuh yang datang rumah setiap hari yang boleh tolong jagakan baby seharian? Saya risau nk hantar ke rumah pengasuh sbb kebanyakannya tk berdaftar JKM. 2. Jahat tak kalau saya rasa nak hantar anak ke pengasuh terus, walaupun saya ada cuti lagi 2 bulan? (Saya cuti bersalin 5 bulan). Sbb yela maknya cuti kalau hantar ke pengasuh awal, maknya ber relax kt rumah? Mcm emak yg tak reti jaga anak sendiri, lepas tangan? Saya pernah bg mak mertua jaga sehari, rasa rindu baby tu ada of course. Tapi knowing saya akan mental balik bila jaga baby… haih. 3. Baby high demand mcmni yg suka nangis ni akan jdi happy baby tak nnti? Bila fasa ni akan berakhir? 4. Ada tak mummies yg suami keje shift? Mcm mana mummies jaga anak malam2 tanpa suami?? Huhu. 5. Saya tgh cuba naikkan susu badan. Skrg pam 0.5oz-2oz. Ada harapan tak susu dpt naik sbb saya stress aje setiap hari?? Nak sgt naikkan susu badan. Doakan saya terus kuat utk jaga anak saya dengan baik. Terima kasih. #firstmom #ingintahu #Sharing_dong_Bund #bantusharing

17 Balas

Saya pun pernah rasa macam awak rasa. Sebijik. Apa sy buat, sy pasang ayat alquran, zikir. Waktu baby nap tgahari sy tidur sekali jangan main phone. Baby tidur 30minit sbb baby masih dalam fasa belajar tidur. Boleh refer baby language untuk kitaran tidur. Sy memang guna buai, baby mengempeng & high demand. Waktu malam ok tidur katil, subuh je masuk buai sbb nak urus diri mandi, sidai kain & masak terus sarapan & lunch. Sy basuh kain waktu malam. Lagi tips sy kuar petang gi taman, bawak je baby. Bawa tikar. Sy pun pergi pijak rumput, bukan baby je kne pijak mak2 pun bagus pijak boleh release stress. Pastu sy beli makanan yg sy suka, mkan bnyk pun makan je tkpe nnti baby besar boleh kurus. Alhamdulillah sekarang baby 1 tahun. Sy pun masih menyusu anak. Lama2 kan awak, akan jadi terbiasa dgn penat ni. Tapi yakin penat ni hanya sementara. Kalau nak marah tarik nafas, allah ada. Sy selalu ingat pesan anak tu tak salah, kita yg akan disoal. Lagi tips nak bagi baby bf tidur lama, main dgn dia. Buat sensory, main beras, main bola, tummy time, main air warna warni, baca buku. Harap membantu.. tapi betul awak, memang penat. Cuba kuar jalan2 petang ni ok 😊 Sy suri rumah, tak pum. Tapi masalah tk pum baby tk suka botol 🤣 baby minum air masak guna straw. Sy direct feeding, so mmg akan mngempeng je waktu malam bangun tiap 1 jam & dah biasa. Cara sy banyakkn susu, teruskn direct feed atau macam kes awak boleh cuba power pumping ( pum tiap 30minit tak silap, nanti awak google tau) , lagi satu sy minum air kurma merah yg jual kt shope tuu. Rendam air panas lepas 1 jam baru minum. Sy pun nak sangat bagi orang lain jaga anak. Tapi sy kenal anak sy ni.. confirm orang lain tak sesabar kita. Tak pasal2 kne dera kena marah dgn org lain 😞

Sis boleh bawa baby jumpa doktor. Anak saya dulu selalu nangis sebab perut kembung. Doktor bagi Biogaia probiotic dan ubat simethicone. Sapu minyak TYT kat perut dan tapak kaki. MIL nak jaga tak, bayar sedikit la. Lagi selamat dari hantar ke pengasuh. Memang susah nak cari yg baik, cuba tanya jiran/ kat pasar. Saya pun hantar ke pengasuh tak daftar JKM, ada kenalan yg rekomen. Sis kena pegi rumah pengasuh, pastikan environment bersih, tak ada org merokok. Small talk tengok berpengalaman tak. Sis boleh fokus pam susu kat rumah dan build up stok breastmilk. Nanti balik kerja, lagi penat. Malam tak cukup tidur, pagi kena kerja. Susu pasti akan drop lagi. Boleh bagi breastmilk masa siang dan susu formula masa malam. Susu formula lebih mengenyangkan dan baby boleh tidur lama sikit. Kalau tak tahan, henti breastfeeding dan bagi formula je. Memang tak ada masa masak. Saya selalu order Grab. Sekarang pun byk pakej delivery makanan yg hantar kat rumah setiap hari. Standby ada roti. Makanan yg stim dan boleh tinggalkan macam telur/ sayur/ ikan. Atau bubur yg semua boleh masuk slow cooker / nasi ayam yg semua masuk periuk nasi dan boleh keep warm.

hi mommy, saya first mom, jujur sy kata sy pon rasa apa yg u rasa cuma xd rasa nk mati , sy pernah masa tgh pantang kdg setiap malam nangis, plus penat walaupon sybpantang dkt rumah mak sndiri, semua bnda sy buat sndiri , dr mandikan, kemas katil semua, masak makanan sndiri semua sy sndiri, sampai pantang hr ke 20 sy xtahan sbb penat sgt, suami sy ambik sy bawak balik rumah, anak sy pon highdemand juga, truk juga, tp slow² sy faham tangisan dia, sy belajar n search mcm2 sbb nk faham dia. tp tulah baby kita xtau apa dia nk, kalau nangis jhn cite, mcm kena dera , sampaikan jiran siap ws knp anak tu nangis sampai cmtu, kita plk stress bagai mmg xlayan lah. sy ad pikir nk pggil org jaga anak, tp mahal 1 hr rm2++ suami sy kerja shift juga, mmg struggle gila nk jaga anak, nk xnk kena banyak sabar dan bersabar. apa pon awak kira kuat sis, semoga mommy dan baby sihat² selalu. oh lupa lg satu kalau suami sy cuti dia akn bawak sy jalan2, so kurang stress dan deppress saya. jd sy happy utk seketika. antara terapi juga bawak kuar jenjalan . nnti kalau husb sis cuti, ajak dia jalan2 , pg mkn n jalan kt mall pon dah oke.

3w ago

Hire pembantu maksudnya mcm mana ya. Ada ke servis teman dan ajar kita dgn baby jalan2? Maaf soalan kurang cerdik 🥲

Firstly, you are doing really GREAT! Alhamdulillah & tahniah utk kelahiran anak. Perasaan yg dihadapi ni adalah sgt normal, lagi2 hormon kita after bersalin. Kesiankan juga diri sendiri, we deserve a break. Jika nak hantar pengasuh awal itu yg terbaik utk ibu mempunyai rehat sebentar buatlah sebaiknya. Apa org akan kata & fikir belakang cerita kerana kita yang hadap. Yg penting mental health ibu. Fasa baby high demand ni akan berakhir, very soon. Sy pernah berada di position puan di mana sy akan selalu fikir bila benda ni akan berakhir? Tp percayalah, saat ni kita perlukan moral support, jika htr dkt mak anak sementara boleh membuatkan kita rehat, maka buatla, jika nk hantar pengasuh, hantarlah. Masa berpantang ni jelah kita ada masa utk berehat dari kerja. Dan harapan susu Naik akan sentiasa ada tp mommy kena kuat! And u are. Jgn tgk org banyak oz, kita rasa applicable utk kita. Nk naikkan susu badan, kena bertenang & makan makanan buat kita happy. Be strong!

3w ago

Thank you for your kind words.. 🫶🏻 saya cuma rasa saya mak yg gagal bila fikir sampai kena bagi anak kt org lain utk bertenang 😅 doakan saya ya. Terima kasih awak

suami sye Beli Kan anak buai elektrik.. .mse dia usia 60 sebab dia xdpt PEGI keje sebab terjaga anak rengek2 berterusan..pagi kul 8 suami dh tgu Kedai nye Buka...huhu.. lepas Beli buai elektrik tu Lena tido.. kalau dia sedar pun dlm buai dia tak menangis..sebab berayun2 kan.. sye amik yg paling slow je xlaju.. bawah buai tu sye letak bantal2 banyak..... LPs tu usia dia 6bln Anak xtido buai dh... Ini solution lepas sapu minyak telon xjln..Susu kenyang minum xjln. bru Beli buai..dan kami aman 🙏🤗 yg ke 2 sis..kalau baby tido.. sis pun ikut tido sekejap sis... letak henpon tepi..sebab Malam kite Nak Berjaga LG Susu Kan dia... sye buat MCM ni.. baby tido sye ikut lelap sebab sye pun memang jaga Anak sendiri.. parents xde... mak mentua Duk jauh... suami kerja kdg ade balik lewat kul 8pm..Jadi sye memang Akan lelap DGn baby untuk simpan tenaga bangun di waktu Malam

3w ago

Baby saya mmg dh pakai buai.. pakai puting kosong. Semua saya dh guna pakai 😂 doakan baby saya kurang meragam dan saya diberi lebih kesabaran dan kekuatan 🤲🏻 tq awak

Hi mommy.. ape yg awak rse tu semua NORMAL.. memg take time nak biasakn rutin kita+ ada baby nie.. n kne tw memg life kte x kn sme ble ade baby nie... it takes some time utk biasakn diri.. soon, u will cope with that easily.. awal2 nie sume try n error.. n sgt normal utk baby nanges2 tyme klua ye even da stahun pun klu x kne ngn mood bley stress mak nye nie.. the best way is, jgn panic, cbe bce rentak anak awak, dptkn semaksimum bntuan dr hubby.. x salah pn nk hantar day care tp awak tetap kne blaja cara tenangkn emosi awak dan paham tempo anak awak tu.. gudluck mommy

3w ago

Hmmm betul apa awk cakap. Saya masih kene belaja cara tenangkan emosi dan faham anak sendiri. Tq bagi saya kesedaran ni. Doakan saya terus sabar 😭 amin..

1) ada, tapi rate per hari. nknada berdaftar, daycare sahaja. klu pengasuh biasa ni kbnykn mmg tak ada, just ada pengalaman...itupun awk sndri kena verify. 2) tak jahat pun. sayangi mental health awk. ank htr awal ke pengasuh is bagus utk elak ank tkut dgn org. 3) high demand ni smpai 3 bln saja..lps dari tu akn slowly bby akn tenang. 4) suami sy xkejw shift, tp buat 2 keje. kdg balik pkul 2-3 pagi. sy jaga ank mcm biasa. yg toddler mmg dh tahu waktu tidur..yg bby alhamdulillah klu kenyang mmg dia auto tidur

3w ago

masa yg sulung, lps contact via fb or wasap, sy mai rumah dia, bawa bby kenal2..smbil tu borak2 dgn bakal pngsuh. tanya brp ramai ank asuhan, blh handle ebm ke, waktu tidur bby blh jaga ke..gitu lah. lastly tanya rate per month. sy akn cari pengasuh yg ada ank asuhan kurang dari 2 org termasuk ank sy. and yg x selalu minta cuti melainkan emergency.

anak sy masa lahir pun jenis high demand. dia nangis start maghrib berhenti sampai esok pagi. 3 bulan sy x tdo mlm. sy betul² burn out. suami sy balik keje mlm. sy duduk sorg je kat rumah. tapi bila fikir nk dapatkan dia btul² susah sy mtk Allah kuatkan hati sy. skrg dia 1t 8b, ya Allah senang sguh nk jaga dia. jenis dgr kata dan cerdik. Allah betul² mudahkan urusan sy jaga dia. sy harap sis pun kuat ye. memang baby mcm tu. kita masa kecik pun mcm tu jugak sis. doa byk² dekat Allah jangan ikutkan sgt kata hati tu.

Bawak anak keluar dlm kereta petang bila puan free. Letak dlm carseat. Kerja rumah tak larat tak yah buat. Don't force yourself. Pesan pada suami sentiasa ada makanan yg ready to eat as roti, peanut butter, telur, biskut. Lapar makan dulu. Nak hantar pengasuh pun OK je. Kemas rumah masak rehat. Taknak hantar hari hari hantar la specific day. 1/2 hari kira mcm off day utk mommy rehat, kemas rumah, and so on. Tak salah lah. Anak kita bukan anak org lain. 🤭 Lantaklah org nak ngata. Asalkan kita happy anak happy.

kuat semangat mommy anak kita sama usia 3 bulan ++, normal sis rasa burn out skng sya tpksa kuat semangat seorang2 hantar/ambil anak sekolah seorang 14 tahun seorang 5 tahun (budak autisem + hyperaktif), baby 3 bulan. tpksa cuti 5 bulan tnpa gaji sbb nak urus anak2 🥹 penat tu jgn ckp la baby myusu full bf dengan tidur yang x cukup tpksa bgun seawal jam 5 pagi masakkan bekal untuk anak, masa mandi makn pun kita x tentu dah.. 🥹 nak nangis rasanya emosi x tentu lepas bsalin ke3.