Anak masuk taska awal 🥹

Hai semua. Ada tak mak2 yg hantar anak masuk taska awal? Mcm saya masuk keje bulan 8 tp bulan 7 ni dh start hantar dia ke taska. Skrg dia 4m. Rasa ralat bila hantar anak ke taska bila kita masih ada cuti. Tapi suami mmg dh advise better hantar taska awal sbb saya kerap burnt out. Skrg saya mixed feelings sbb saya dh rasa rindu dgn baby. Saya rasa mcm emak yg useless pun ada juga sbb tk jaga dia bila ada masa. Tapi… saya mmg penat sgt setiap hari menangis penat tggu suami balik.. baby jenis high demand... Tapi… saya rindu anak saya. Haha. Teruk ke saya kalau saya hantar anak taska awal? Walhal saya sebenarnya ada masa utk jaga dia? Huhu bercampur baur ya perasaan saya. #bantusharing #Sharing_dong_Bund #ask1stimemomhere

16 Balas

Baby saya jenis high demand & saya mula kerja 3m tp saya hantar dia 2weeks earlier which umur dia 2m15days. Tak tipu mmg dari dia 2m saya dah sebak bila fikir nk hantar dia awal walhal saya ada kt rumah. In fact husband yg totally deal dgn BS sbb sy tak sanggup. First day saya teresak2 tersedu2 ya nangis, rasa waktu bergerak lama. Hantar 10am tp pukul 12pm tangan dah gatal nk whatsapp bgtau nk ambil awal tp suami suruh sabar. Second week hantar baru saya boleh tenang sikit. Buat kerja rumah, prepare barang2 pergi kerja. And buat semua benda yg saya tak boleh nk buat bila ada anak. Sebab anak kita yg high demand ni buat kita ni tak terurus sampai kita burnout kan? So this is me time for me & automatically mental health saya pun terjaga & hubungan dgn suami pun murni, kalau tak suami la tempat saya lepaskan marah & stress. Surprisingly anak saya serasi dgn BS tu & slowly high demand dia hilang. Dari tak tidur malam jadi lena sgt tidur malam sampai tak kacau saya tidur langsung. Maybe BS tu mmg jenis yg pandai handle budak. So betul ckp husband sis better hantar awal esp high demand baby, tp terpulang sebulan or less. Mcm saya hantar 2 weeks tp payment tetap kena full. Still, kalau dlm sebulan tu sis boleh bgtau taska maybe ada hari yg sis rasa taknak hantar cos rindu anak ke, lagipun kan masih dlm fasa nk ajar anak duduk taska. Mcm tu lah cara saya time 2 weeks tu, ada juga tak hantar seminggu sekali sbb rindu dah nk naik kerja. Banyakkan doa sis agar anak kita dilindungi & serah semuanya pada Allah swt. Anak saya pun now dah nk setahun, siap dah boleh panggil BS dia mama lagi, tp kalau nampak saya tetap dia lari nk kt saya 🥰 Fun fact: Skrg saya pulak yg ada masa2nya hantar anak kt bs time cuti sebab nk me time. Sampai kena perli dgn husband dulu kemahin meraung time first day hantar anak, skrg ditinggal2kan pulak sbb nk me time 😜

3mo ago

Rezeki sis dpt BS bagus!!. Doakan baby saya dpt BS yg mantul juga aminnn 🤲🏻🤲🏻🤲🏻 betul, terfikir juga nak jaga anak certain hari dlm seminggu utk mengubat rasa rindu. HHahah itulah mcm mana nak me time kalau ada si kecik melekat 😂🤣

Husband kena pandai main peranan jugak. Keje jaga anak ni bukan dkt isteri je. Kalau nmpk awak penat, mntk tlg dia jaga anak or buat kerja rumah bukan awak yg buat semua. N boleh je hntr awal, tp limitkan la hantar 3 jam je ke utk awak napping dulu kemudian amik dia. Tapi klu sy, sy xkan hantar awal sb itulah masa sepenuhnya yg ada utk kita dgn dia. Lps habis cuti confirmed susah nak dpt cuti melainkan wekend atau public holiday. So saya advice, laki bini kena mainkan peranan. Burnt out tu biasa. Lps ni pun akan burnt out hntr ke xhantar awal ke. Btw, bila dah start kerja awak mmg akan ada masa utk diri sendiri dan boleh borak dgn kawan2 time kerja. Tapi anak tu nanti kena tunggu awak balik utk dpt jumpa. N saya xpercaya taska atau pengasuh jaga baby. Sejam hantar pun boleh meninggal dkt tgn taska. Kalau baby awak high need, awak handle pun penat awak rasa mcm mn ticer handle anak awak? Baby lain ramai lg. Kalau taska ada cctv xapa jugak. So pd saya, keep your baby as much as you can. kalau penat mintak tlg husband. Masak kemas rumah tu, klu penat xpyh buat dulu order take out. Kalau umh bersepah pn kms sikit2 yg penting bersih utk baby and you je. Bukan lme pun dlm 2 tahun, after 2 years akan slowly okay. Tp klu you mmg nk masuk kerja, mmg kena hntr awal 2 minggu la paling ok. Utk tengok baby ok ke. Taska tu ok ke. Tp hantar 2 jam dulu utk first week lpstu baru lama kan lagi timing. Time hntr tu awak jgn buat kerja rumah pula, tdo dn rehat. Nt dh fresh pergi ambil. Psl emosi tu hadamkan dulu. Mmg akan rasa bersalah sbtulah ramai mommies yg berhenti kerja dan jaga anak. Tp klu awak kena support family, hati tu kena kental and tawakal. Semoga anak dlm lindungan tuhan. Take care and enjoy the journey...

hi sis, saya ex pengasauh taska area semenyih and saya just nak bg pndapat je, tak salah pon nk hntar baby awal and tak kesah brape umur baby tu tapiiiiiiiiiiiiiii pada mngalaman saya la, better cek dulu cara jagaan baby di taska, mnta bs taska update sllu keadaan baby sis, sbb betol ape yg dikata dlm sesetengah komen tu, seorg bs taska tak dpt nk handle or fokus tok sorg baby je sbb seorg bs dia akan jage ramai budak dlm 5-7 org termasuk la baby, bkn memburukkn cara kerja tp saya ada pgalaman bs ni, kdg bila time budak2 mkn, baby kita mnangis meragam nak bs sllu ade dkat rasa kesian, yela mana anak atur budak2 lain mkn, mndikn, siapkn buat susu mcm mne kmi nak fokus pada baby sahaja klau dia masih newborn masih kmi boleh fokus pada yg lain sbb dia knyg tido, klau da besar sikit kompem dia nak ada org dgn dia, btol kdg jdi suri rumah jaga anak mmg memenatkan but bila dia da besar hilang da rasa kepenatan tu, saya thu situasi sis ni hntar sbb bekerja tp please make sure sgt bs tu dpt care dkt baby sis dgn elok, sbb tk smua bs mmpu lgi2 budak2 yg kerja, yela jage babykan agak sukar terutamanya high demand, sedih nengoknya baby dibiarkan menangis lama, hnya sbb dia kne fokus budak lain, dan di sbbkn saya ex bs la saya bgtahu ape yg kmi buat dlm taska, saya pon anak sndiri berkepit je tk mau berenggang letak time tido je, lagi la susu bdan letih sgt end up saya resign sbb tak dpt nak fokus jage baby, and tk than tgok keadaan sekeliling saya handle baby sedih sgt, tp ikot atas sis just make sure keep update dgn bs sbb kita nak thu mcm mne baby kita tu je, hope sis kuat and tabah selalu inshaAllah sebaik2 perancang adalah Allah

3mo ago

Wah saya pon duduk semenyih. Kalau bawah jkm akak tu ckp 1 ticer jaga 3 baby awak.. boleh ke kita minta bs sentiasa update? Saya risau dia igt aaya fussy parent 🥹 selalunya berapa jam sekali boleh minta update… yg tkkan buat bs igt kita fussy?

Jangan baca komen negatif.. Orang dulu beranak ramai ok jeh sebab duduk dekat dengan sedara mara.. Ramai yg datang rumah layan baby. Mak2 skrg duduk dalam rumah sorang2 takde support. Suami saya sndiri 12 adik beradik pon bukan mak dia jaga tapi nenek dia. Adik2 yg lain adik beradik yang tua jaga sama2. Kita perempuan ni memang Allah bagi rasa kasih sayang tu lebih normal sangat kalau sedih. Saya suami bagi cadangan nak letak anak sehari jeh kat pengasuh pon saya rasa berat hati. Kita nak anak kita berjaya dunia akhirat mental kita pon kena baik baru family happy... 😊😊 Kita ni main peranan besar dalam family... Tak salah nak rehat 😇tak salah pon hanta anak kat taska

Tak teruk pun sis. Awk bertuah tau sbb hantar anak masa dh 4m. Ada parents terpaksa hantar umur 2m. Masa tu tak kira lagi maknya meraung mcm mana. Awk tak kejam pun. Awk buat demi mental health awk. Kalau awk burn out. Awk tak happy. Bila u tak happy, anak pun kena tempias. Hantar dia, ambik masa to yourself first. Pastu, baru awk ambil dia, masa tu awk happy lah dh recover. Hantar sekejap2 je bagus juga bg dia biasa. Ckp ngn u sis, masa u masuk kerja lagi la mencabar ya. Terkejar2 u nak siapkan anak ke taska, siap susu dia basuh botol. Penat ya so better u recover skrg

Hi sis skadar share pngalaman sye.. sye surirumah n baby 18m of coz ade mse burn out jgak penat kn.. n ade jgak kwn2 sye yg bkerja & anak hantar bbysitter, kdg dyorg mngadu jgak penat etc.. so for me, burn out/penat/stress nie depend on how u handle urself.. klu awak hantar anak peg taska pun sometime u have to deal with it jgak.. n sebenarnya, awak x perlu pun tnye org lain, awak kne tnye diri sendri which one better for you.. nak hantar anak awal ke nak jge dulu.. sbb awak yg deal dgn emosi awak sebenarnya..

3mo ago

Pendapat sy, zaman skrg ni husband&wife kena keje utk keselesaan anak. If husband sorg keje and bgi 3k monthly okla utk kita cantik kan diri jgk. If not, kita tk maintain cantik + gaduh suami isteri. Kesudahnya laki bini stress. Atleast bini kerja, ada duit sendiri.. mak saya selalu pesan “kaya mana laki kita, kerja lah& menyimpan. Sbb once dia tinggal kita yg tak bekerja ni… habisla”

Saya hantar anak 2 minggu awal sebelum saya start kerja. Anak dalam umur 3 bulan. Hntr je. Anak pon kena sesuaikan diri dgn taska/pengasuh. At the same time kita boleh monitor pengasuh tu ok ke tak. Sambil2 tu boleh lah berehat, exercise, makan dgn tenang. Saya sebelum hntr anak pon rasa bersalah but u know what, our mental health also verryyyy important. Take a break yeah mommy. It wont make u less of a mom 🥰

sama la anak saya, xlama lagi 4m. saya pun bakal hantar anak pergi taska dah bulan 7 ni. sepatutnya hantar bulan ni lagi tapi nenek dia nak luang masa dengan cucu. saya pun perasaan ni dah bercampur baur nak hantar ank pergi taska, tapi nak taknak kena latih anak awal². saya pun bekerja demi kesenangan diri sendiri dan keluarga kecil. insya Allah anak kita akan okay, sentiasa doa dan fikir yang baik².

3mo ago

Amin… semoga anak2 kita dijaga dgn baik.. 🥹

sy la sejenis asyik burnout. 😅its ok ikt kmampuan kta masing2.husb balik mulut popet2 xbhnti luah kat husb..xpn lepas kt husb .husb la jdi mangsa...tpi tu la dlm burnout2 pn bru nk search taska/bs air mata da mcm air terjun tfikir mcm mna nk bpisah dgn bby ni..bru fikir pn da rindu .last2 skrng sy kja heret je bby skli masuk office+ bby sy reject botol..bnyk botol da cuba...semua tk nk

3mo ago

Betul skrg mmg husband asik kena dgr saya luah. Kadang terlepas marah kt dia. Sedih sgt. Best nya ofis sis kasi bawa baby. Kalau saya bawa baby mmg kerja tk jalan sis 😂 hahaha

Okay je sis. Saya kerja swasta, cuti 2bulan. Jadi anak memang hantar taska lepas habis cuti. Sekarang berpantang anak ke3. Kalau kerap burn out, better hantar. Mental health ibu sangat penting. Kene jaga. Bila ibu tak stress dan happy barulah boleh uruskan anak dengan tenang.