baby pertama

hai semua ... nak tanya apaa patut saya makan tambah darah ?

2 Balas

Paling mudah makan kekacang, nurse saya selalu sarankan makan kacang kuda (1 cawan) sebab tinggi zat besi. Elakkan minum susu sewaktu makan, biasa jarakkan 2 jam dgn masa makan. Susu boleh halang penyerapan zat besi. Di galakkan minum jus sewaktu makan, vit C boleh bantu penyerapan zat besi. Hati ayam, hati lembu tinggi zat besi tapi kena had kan pengambilan sebab organ dalaman. Banyakkn sayur-sayuran, kangkung, bayam..buah-buahan mcm jambu batu, kurma.

Biasanya Doctor akan bagi ubat tambah darah. Bykkan makan sayur2an spt bayam & buah2an