Muntah Lepas Makan Ubat Tambah Darah

Hai mommies. Saya nak tanya, macam mana cara yang paling paling betul untuk makan ubat tambah darah tu. Sebab darah saya 10.4 je. So nurse bagi ubat tambah darah makan 2 kali sehari. Boleh share tips tak supaya saya makan ubat tu tanpa perlu ada rasa mual dan muntah. Sebab pagi tadi saya makan, tengahari macam tu muntah. #newmom1stbaby

2 Balas

hii juga mommy.. ubt tmbh drh ni kalau btl2 x sesuai sis boleh minta tukar.. kalau sy makan iron tablet mmg x padan dgn sy lgsg.. last2 x mkn sbb tulh takut muntah lagi.. wlpun baru sekali mkn dgn cara x btl boleh nmpk sngt sy x sesuai ubt tu smpai jadi takut nk makan.. sgt2 x sesuai.. smpai kena ckp ayah sy sudah2 lah muntah tapi nk bt mcmna mmg xdpt kawal.. last2 sy dpt ubat zincofer. zincofer kurang sikit, sy ada kena nasihat nurse bole makan lepas makan zincofer x mcm tu iron tablet. jadi sy makan pagi tu sy cuma tunggu 30 minit terus sarapan cpt2.. loya sikit tpi boleh tahan.. malam pula sy mkn zincofer terus tidur baring.. kalau 30 minit blum tertidur n rasa dah loya tekak, sy tahan n bawa diri tidur. kalau susah tidur sy cari vitamin c makan untuk hilgkn rasa loya x pun minum air.. mcm biasa sy pantangkan kopi nescafe milo.. sy biasakan diri susu x minum kalau ada mkn ubat. melainkan dah jarak 2 jam.. lebih jam lagi xpa.. ada org lain makan ubat sambil minum jus oren.. sy prnh cuba.. berkesan sgt tapi sy x rajin.. 😅syukur zincofer byk bantu sy

.