Macam mana nak fokus on ttc kalau kita sentiasa stress

Hai semua . Kali ni bukan nak bertanya soalan . Tapi sekadar nak kongsi masalah yg terbuku dalam hati . Setiap pasangan bila dah berkahwin , memang perlu elakkan duduk satu rumah dgn mertua . Tapi bila sampai situasi saya , suami satu² nya ank yg tinggal yg masih baik dgn ibu mertua . Mil ibu tunggal . Saya tiada masalah dgn mil . Cuma yg jadi masalah , bila mil terlalu lebih kan org luar . Kami ada jiran . Jiran ni mmg baik dgn mil . Bila terlalu baik sy lihat seolah mereka ambil kesempatan . Jika di lihat boleh tahu jiran kami ni jenis yg malas . Suka bertandang rumah orang tak kira pagi petang malam dgn anak kecik berejam² lama nya. Sehari 2x dtg . Kadang bila dia nak buat kerja rumah , dia tinggal kn anak nya dgn mil saya . Bagi dia ada anak kecik susah buat kerja rumah . Tapi itukan normal . Semua akan rasa susah tu . Tak boleh la nak lepas tangan pada orang lain sbb nak senang kn diri dia. Masa buat anak kenapa tak pikir tu semua . Dekat rumah saya , kita pun ada kerja. Bila bdk nye tggl rumah kita ofcoz kerja kita pula terganggu . Yes mmg kita blum ade ank kecik lagi . Tapi kita pun ada life kita sendiri . Kenapa kita nk susah² kan diri utk kesenangan org lain . Saya selalu pertikaikan benda ni pada mil . Tapi mil selalu bantah sbb dia kata biarlah itu budak. Ya saya tak kisah tentang budK . Cuma saya kisah bila saya rasa mak nye seolah ambil kesempatan . Saya tahu mil anggap budak tu mcm cucu sendiri . Mungkin sebab saya sendiri pun masih belum mampu bagi die cucu 😔😔 tapi kalau dalam keadaan stress hari² mcm ni , mcm mana hormon sy nak stabil . Dah 3 bulan period tak datang . Saya tahu sbb sy stress jd mcm ni.. 😢😢 kadang sampai terfikir , kenapa lah saya harus duduk dgn mertua . Tapi sebenarnya mertua tak salah . Cuma keadaan sekeliling yg buat hubungan keluarga ni mcm bermasalah 😞

3 Balas

kalau buat servis mgasuh..dpt gak la duit kn..mungkin mil sis sunyi..dan suka dgn budak2 sgt..skdr pdpt,iklankn nk jd pgasuh ke..cas la sejam brpa ringgit..nk hantar anak boleh,kena bayar..kalau dia nk hantar anak dia yg xberbayar,sekurang ada ank org lain jd alasan utk dia hantar free2..jiran suka btandang pulak,tu kena straight to the point kt muka dia tegur xpon perli..nk tutup pintu rumah mil pulak,msti dia xbgkn..

Perlu ditegur jiran sis tu. Sy ada jiran bgitu. Cucu2 dia semua letak dkt rumah. Bila hntr balik ke rumah dia,, dia pula marah2 kita sbab hntr balik cucu dia ke rumahnya sedangkan tu cucu dia. Kesian adik2 sy xdpt buat kerja rumah kdang2 xdpt ulang kaji pelajaran sbab jaga cucu dia. Bkn sejam dua jam tpi dari pagi hingga ke mlm. Last sy mengamuk. Marah. Baru ok.

sabar ye