nanas

hai semua, Assalamualaikum..nak tanya kalau mengandung boleh makan buah nanas yg masak ke?

25 Balas

Saya tak berani makan masa awal2 preggy sis. Padahal mengidam sangat dr sebelum tau pregnant lagi. Lepas tu time 37w saya makan. Allah sakitnya perut, baby mengeras berjam2. Husband bawak saya ke hospital, doktor check takda bukaan pun tapi perut memang sakit. Saya dah tak berani nak makan nenas dah. Now 39w still takda bukaan tapi alhamdulillah perut dah okay dan baby takda apa2 tapi saya memang takkan makan nenas dah. Husband pun tak bagi saya makan nenas time pregnant.

Sy pernah tnya doc betul ke pregnant takleh makan nenas , doc cakap tiada kajian terperinci yg mmbuktikan sejauh mana kebenarannya ... Tp yg doc tahu , kndungan vitamin dlm nenas yg msak jgk tgi ... Msa sy preg second trimester terliur tgok nenas dlm peti , sedar xsedae sy dok ulang sebiji tu sy makan sorang blh hbis ... tp Alhamdulillah , xde apa2 pun ...

Blh mkn tp jgn nenas muda&mkn sikit jer jgn hri2 la mkn bila teringin sgt sy pon mkn sikit cz nk sgt kn mkn rojak buah ad nenas klau air klpa baik elakan jer masa trimester 1 klau dh msk trimester 3 br la blh mnun air klpa cz masa pregnat dl sy amalkn cam tu..tp setiap bdn berbeza jgn same ngan org.."just sharing"

Klu Rahim lemah xpayah LA makn..saya tahun lepas musim buah durian saya makn bleeding gugur...awal thn ni,sy MKN rojak nenas sikit je UTK rasa bleeding jugak..saya bdoa xnak jadi cam sebelum ni..Allah maha kuasa alhamdulillah ada rezeki.. insyaallah due date bln Jan 2020..

Tgk badan jugak...try tanya mak sis. Dia mkn x masa mngandung. Sbb mak sy makan. Ok. Sy pon brani mkn sbb mak kata dia mkn ok. Alhamdulillah dr anak 1st smpai nk msk 4 ni. Sy mkn nnas. Ada kwn sama2 preggy mkn sikit yg nnas sy mkn, dia sakit perut. Maybe bdn dia xtahan.

Depend pada badan kita sis. Ada org boleh mcm sy xboleh. Try makan sepotong dulu tgk mcm mana. Tp kalau di awal kehamilan better jgn lagi la. Org ckp buang nenas tajam. 😊

Makan berpatutan lah. Just nak merasa. Kalau boleh jangan makan area batang nenas tu. sebab kat situ banyak zat yang boleh induce labor.

Saya mkn nenas tp saya mkn kalau yg dh masak je. Air kelapa pun minum. Saya baru 14week. Okay je semua. Ikut pada orang kot

Boleh, makan biar bsederhana jgn byk.. Kalau sy, cukup mcm dua potong nanas sehari, sekadar buang rasa teringin

Sy mkn je... tp sikit j lah. Contoh mkn acar nanas dgn nasi. Alhamdulillah stakat ni xde pape.