Selalu Fikir Negatif

Hai . Sebenarnya saya sorang ja ka selalu berfikiran negatif ? Saya sekarang 24w . Saya dari awal selalu fikir negatif tentang anak saya , takut ada kecacatan seperti sumbing atau apa2 . Saya bila terfikir macamtu cept2 istighfar dan tgok gambar baby2 comel . Tapi saya nak tahu , saya sorang atau normal semua ibu2 hadap situasi yg sama mcm saya ?

14 Balas

sye pun fikir negatif lagi2 bila org sekeliling ckp, "baby awk mesti putih sbb mak ayah dia putih ni" habis kalau dia lahir2 kulit gelap mcm mne? menangis sye fikir psl ni..tu bru psl warna kulit..kalau ad kecacatan lain mcm mne...Allahu..sye overthinking sampai HB saya low,berat turun... lepas tu sye ngadu kt suami,suami tenangkan baru lah saya fikir positif..nk pergi scan detail pun sye x berduit sgt...so mmg pressure time tu smpi dlm tido pun nangis sambil usap perut..suami kejut sye pastu sungguh2 dia tnye..bru sye citer dan dia tenangkan...

2y ago

Sis .... ayat tu sebijik mcm saya dapat jugak . Betul , nak buat detail scan saya rasa masih memerlukan duit tu untuk buat benda lain . Saya berdoa saja moga anak sihat sempurna . Baca ayat sis ni pun saya dah rasa tenang sikit hati sbb rupanya banyak ja ibu2 hadap situasi yg sama mcm saya

Pernah terfikir mcm ni sebab terlampau banyak tengok tik tok pasal baby (autism, sumbing, keguguran, semua la yg negatif). Last2 saya delete tik tok & lepas tu x fikir dah. Kalau dekat ig saya follow doctor2 yg bertauliah sahaja & ilmu tentang anak untuk dapatkan sebanyak mungkin ilmu sebelum bersalin. Alhamdulillah lepas buat semua ni dah tak fikir negatif dah. Hati pun tenang & senang. Cubalah. Kadang apa yg kita baca & tengok tu mempengaruhi cara kita berfikir.

ya saya pun kdg ada jgk terpikir mcm tu sebab ada dlm rahim kan kita tak nampak selalu..nak2 awal trimester mkn nugget la fries la..pastu ada plak mkn telur mata 3/4 masak..mcm2 pikir tp tu la cpt2 istighfar dan doa semoga Allah kurniakan anak yg sihat sempurna sifat dan rupanya..normal kot kita overthinking kenkadang sbb tak nampak depan mata kan..tp kita sentiasa iringi dgn doa yg baik2 utk anak dlm kandungan ni.pesanan utk diri sendiri sbnrnya ni 😅

Ya normal sebenarnya.. sy pon tiap kali pregnant selalu pikir mcm tu sbb kita x nampak keadaan baby dlm perut.. tapi tiap kali pikir mcm tu cepat2 doa supaya diberi rezeki anak yg sempurna tubuh badan dan sihat akal fikiran.. Alhamdulillah tiga2 anak sihat sempurna.. nnti da 24weeks buat detail scan bru kita rasa lega sbb sono akan cek klau ada kecacatan pada anak.. doa byk2 ye awk insyaAllah semua dipermudah

Tgk Muka tak boleh detect kecacatan. Hanya detail scan sahaja. Ambik la pakej skli detail scan dgn 5d tu. Xsilap before 28w kena buat detail. Stgh clinic smpai 26w je. Bila pikir2 negatif ni xelok. Faham puan ada kerisauan, If nak buat ,buat cpt, Atleast ada masa boleh refer doc Kalau Ada ap2 Nnty.

2y ago

boleh buat detail scan 5D kalau ada budget lebih. kalau area sy detail scan 5D harga RM150

utk tgok perkembangan janin, fizikal janin bukan nya scan 5d tapi details scan. detail scan boleh buat pada 20weeks - 26weeks. wktu skrg awak dh boleh buat detail scan. bagi sy awak elakkan fikir negatif. apa yg kita fikir kita sebut adalah mustajab tau. doa ibu.. igt tu awak..

2y ago

boleh refer tiktok ni kalau nak tahu apa itu details scan https://vt.tiktok.com/ZSRsd8PwD/

saya pun kadang rasa benda sama awak , tapi bila teringat cepat cepat istigfar . kalau awak tak yakin boleh buat detail scan . saya buat detail scan 5D Alhamdulillah anak soleh saya sihat dan dijauhkan benda benda camtu . fikir positif positif je tau mommy 😍

it's normal rasa mcm tu. sy lg la xbt apa2 scan melainkan scan di kk je. sy tawakkal sepenuhnya pd Allah. sbb xmmpu nk scan swasta. dh berenti keje ni kan. Alhamdulillah dh keluar xde apa2. sihat sempurna. jgn pkir bkn2 ye. put your trust only to Allah. okay

overthinking semasa pregnant ni memang normal puan , tapi kalau boleh elak tu jauhkan lah ... inshallah puan anak yang dilahirkan sihat dan selamat banyakkan berdoa pada Allah , apa pun pemberian Allah pada kita ia adalah satu anugerah puan ..

normal je utk rasa risau. cuma jgn terlampau lampau risau. doakan yg baik2. andai kata diuji begitu, doa banyak2 supaya boleh terima dengan lapang dan redha. sbb apa2 pun itu la anak kita, yg terbaik utk kita yg Allah da kurniakan.