Kerisauan dan stress

Pernah tak mommy yg sedang mengandung semua sering berfikiran negatif dan kerisauan melampau. Sy cuba untuk berfikiran positif tapi kejapan fikiran sy ni beefikiran negatif. Contohnya risau anak yg dikandung cacat, sumbing dan sebagainya. Hmmmm penat la mcm ni 🥲

6 Balas

Saya dari awal berkahwin tak pernah makan acid folic . Banyak makan benda tajam such as nenas , air gas siap beraktiviti lasak sebelum tau pregnant ikutkan 12 weeks tu waktu fragile . Still tak makan acid folic sampai 3 bulan baru start sebab alahan teruk . InsyaaAllah Allah permudahkan . Now dah 8 bulan , details scan keadaan & bentuk badan baby semua baik . 5d scan pun dah . Dapat tengok muka baby lagi kita akan minta baik2 . Alhamdulillah sentiasa positive baby akan lahir dgn baik , sempurna tubuh badan . Banyakkan dengar surah pilihan ketika mengandung , mengaji , berzikir setiap kali negative . Sokongan dari family & suami & kawan pun mainkan peranan , spendtime riadah bersama .

sy pun prnh begitu dulu.. sibukkan diri dgn urusan harian.. bnyakkan dgar al quran terutama skli surah al baqarah surah yusuf surah mariam x lupa juga dgarkan juga alunan zikir inshaAllah moga tenang hatimu.. dgar je selalu setiap hari krn anak dlm kandungan akan turut dgar sama apa yg si ibunya dgar.. jaga mkn minum mkn vit yg dibekalkn oleh kk dan nt dh sampai weeks untuk detail scan pergilh detail scan di klinik swasta.. n tiap kali check up scan biasa di kk selagi doktor & nurse x ada ckp apa² mslh ttg awak dan janin awak inshaAllah segalanya baik shj.. jgn fikir -ve sbb anak nt akan turut ikut gaya ibunya ketika tlah di alam dunia..

samalah kadang suka fikir negetif.. saya lagi lah dah 12week baru tau pregnent, pergi scan.. dah lah lama x makan acid folid🤦🏽‍♀️, lepas tu makan nenas masa bulan puasa, banyak makan jeruk, asam2 masin masa x tahu preg tu.. rabu nie baru dapat buat buku Pink di kk…hmm semoga baik2 dan sihat baby saya.. doakan ya..

sy pon alami benda yg sama, rasanya normal kot semua org yg tngh pregnant mcm tu 😁😁😁 sbb adik sy dulu pon mcm tu. anggap je tu semua bisikan syaitan yg nk menakutkan para ibu

Fikiran mcmtu mmg akan ada tp bykkn doa semoga semuanya baik2. Tggu dah 20-22w pergi detail scan, InshaAllah semua baik2. Asalkan jaga makan minum dan tak tgl doa.

Sibukkan diri dgn perkara yang awk suka ; bersenam, membaca, menonton, call somebody, menjahit, dll. elakkan bersendirian. 🥰