ubat

Hai , saya nk tnye boleh ke saya makan ubt Klinik bagi pada waktu mlm,Kan kena mkn 2 jam lepas mkn, saya mkn malam pkl 9 ,so sepatutnya saya mkn ubt dlm pkl 11, tapi Masa tu saya dah tidur n dlm pkl 12 tngh malam saya bangun baru mkn ubt tu then tidur balik, boleh ke? Saya Tak boleh mkan ubat tu pada waktu siang sebab muntah.

2 Balas

boleh. syarat makan ubat untuk mengandung ni SEKURANG KURANGNYA 2 jam sebelum atau selepas makan sbb ada makanan yg boleh menghalang serapan ubat tu. so nak lepas 4 jam pun boleh kalau tak lapar lagi lepas tu.

sma la sist..sy pun bwt mcm tu jga..so far okay jga sy mkan sblum tido