Waktu tidur bayi 8 bln

Salam. Anak saya ada masalah berat bdn dan masalah tidur . Skrg ni tidur pukul 4 pagi. Mlm dah bg tdo pkl 10 tp trbgun pula pkl 12.30tgh malam smpai pkl 4 pagi. Sebelum tidur pkl 10 bg mkn tk nak, pkl 3 pgi bg mkn, byk pula mkn. Bangun pulak pukul 12 tghri mcm tu. Blh tak sesiapa tlg sy ejas balik jadual tidur anak dan waktu makan. Kalau ada anak mommy yg 8 bln berat bdn ok blh tk share dgn saya waktu tidur /waktu bangun /mkn. 🙏#pleasehelp #seriusnanya #seriusnanya #firstmom #bantusharing #firstbaby

3 Balas

Kes sama macam baby saya, saya pun baru je tanya kat apps ni pasal tidur baby 6 bulan. Sebenarnya waktu tidur malam bayi awak tu start pukul 4 pg dan bukan pkul 10 mlm, pkul 10mlm tu kira macam nap siang dia sbb tu dia boleh jaga pukul 12 malam. Saya tahu perit sbb saya pun mengalaminya hampir berminggu-minggu. Anak saya last sekali tidur pukul 3 petang - 3 pagi. Jenuh nak anjak masa sampai pukul 7 malam - 7pagi. Cdgn saya ialah, utk permulaan ni kejut kalau baby tidur pukul 4pg kejut dia bangun pukul 9pg. Bagi mandi, makan, main skjp. Mungkin akan meragam sikit tkpe, biarkan sbb kita manusia mmg akan ada hari yg tak cukup tidur. Kemudian bagi dia nap pukul 12, nanti pkul 130 kejut semula utk susu, makan dan main, kemudia bagi dia nap pukul 330 sampai pukul 430 ptg. Nanti start pukul 430 ptg jangan bagi nap lgsg, tunggu sampai pukul 830 atau 9 malam baru tidurkan dia . InsyaAllah dia mmg boleh tidur lama.. Dan kalau anak awak takda masalah utk ditidurkan awak boleh try dulu mcm ni. Saya haritu patutnya baby saya tidur pukul 3ptg utk tidur panjang, tp saya tahankan pegi bawak jalan econsave beli brg dapur sampai pkul 7 malam tertidur sendiri sbb keletihan yg amat. Alhamdulillah harini hari kedua dia tidur 7 malam - 7pagi.

baby sye skg 11 bln.. tp rutin tdo dia lebih kurg sme je mse 8 bln beza nye nap siang skg 2x.. mse 8 bln 3x.. sye share ye jdual anak sye 6-7pg: bgn tdo 9 pg: 1st nap 12-1tgh hri: 2nd nap 3-4 ptg: 3rd nap (slalu dlm stengah jam je) kol 7-8mlm : tdo (slalu akan bgn 2x utk mnyusu tp lps tu tdo blek)

6mo ago

utk permulaan, awak bley slow2 ubah.. awal 1 or 2 jam sblum waktu baby bgn, awak bley kjut kn.. wake window baby pun awak kne jge.. bru snang baby nk tdo nant..