Acid folid + susu ngandung

Hai , saya nak tanya boleh ke saya makan acid folid dan minum susu ibu ngandung sekali?

3 Balas

boleh jee. sy pon ambik belaka dua2. multivitamin iberet (sebab hb atas pagar) sy ambik pagi before breakfast, susu mengandung ambik malam. tu rutin sebelum sangkut gdm. lepas ada gdm, tukar rutin. multivitamin iberet sebelum tido, susu minum pagi sekali ngan breakfast. seeloknya kalau multivitamin yg ada iron kena jarakkan at least 2 jam. tapi lagi elok jarak siang and malam. oh ya, multivitamin sy ambik tu memang ada folic acid kat dalam.☺️

Hi. Tak boleh. Kena makan folic acid dan susu dalam waktu yang berlainan. Kalau tak, kandungan dia tk effective utk menyerap dan beri khasiat pada mommy dan bayi. Kena jarakkan 3 jam macam tu

2y ago

Sama²

Kalau folic acid takde kandungan iron, boleh minum sekali. Kalau ada kandungan iron, kena jarakkan masa pengambilan susu dalam 3 jam

2y ago

Selalunya ada. Apa nama dia?