folic acid

berapa mg folid acid seharusnya ibu hamil 5 minggu makan ? dan adakah bahaya jika mengambil folid acid berlebihan ? contohnya skrg sy minum susu ibu yg mmpunyai folid acid . dan sy ada beli folid acid tablet appeton jika sy minum keduanya ada ka bole mmbahayakan kesihatan kandungan sy ? dan sy jgk ada plan untuk minum syrup pati delima . jika sy mngmbil ketiga2 nya sy takut berlebihan ? soalannya apa ka bole ?

1 Balas

supplement apa pun mmg boleh nak makan lebih cuma yg diserap oleh badan tu ikut keperluan maksimum badan dan selebihnya akan dibuang. buah pinggang akan bekerja keras untuk buang vitamin lebih yg tidak diperlukan badan. maksimum 1000mcg/1mg sehari melainkan doktor kata ada keperluan badan yg perlu lebih. jika tidak, 400mcg sudah cukup