please helpp

Hai saya nak tanya, anak saya susah sgt nak berak.. Sembelit.. Dia skrg menyusu badan + susu formula. Susu formula satu hari dlm 2oz je mcm tu. Selebihnya bf. Susu formula dah tukar banyak kali. pergi klinik pun sudah 2-3kali. Bg susu yg doc suggest pun sama je resultnya. hari tu sekali dia berak darah. Apa perlu sy buat ye? ada x mommy2 pernah mengalami anak susah nak poo2? Tq mommies.

15 Balas

Penah Doktor pakar suggest 100% Prune juice 15ml /day - mix dengan 2oz susu... Tapi Saya guna 10ml je.. berak lepas tu.. Apa pun tya Doktor la sis.. Masa tu baby kurang 1 month.. Saya pun da guna & Cuba byk susu formula.. da buat baby colic.. sembelit lagi teruk.. poo hijau... Akhirnya Saya Cuba mamex cherish.. & Masa yg sama baby ambik vaksin rotavirus.. alhamdullilah 1 x sehari dia membuang

Lau baby da 6bln n ble mkn, ble cuba bgi mkn buah pear. Anak sya smpai skrg 2thun, lau nmpak dia ssah mau poo n keras sya akn bg dia mkn buah pear. Lpas tu dia akn senang poo n najis dia x keras. Ank sya kuat jg minum air putih, skrg tiap ari akn bg dia buah pear sbb kesian lau ssah nk poo smpai dia nangis. Apa2 lbh baik rujuk n tnya doktor ya

Saya pun sama sis.so bila dh 5 hari tk berak l bagi ubat kt bontut dia.sebab sian baby tk slesa.dalam masa sama l ganti susu dia smpai berak ok.dah macam2 brand susu l bagi dari mahal smpai murah. Rupanya dia cocok ngan lactogen.nihlah l bagi dia minum berak skrng dah ok.paling lmbat pun dua hari baru berak

fm bagi berapa onz?fm apa?if baby tak selesa dan kerap nanges mandikan dia dengan air suam lepas tu urut dengan baby oil ikut lawan jam pd perut dan kalau baby almost seminggu or 2 minggu tak berak jumpa doc. kekadang baby tak berak sbb tak cukup minum susu pun boleh jd juga. susu kena ikut demand baby.

Sy bg ubat lembut najis je. Campur dalam susu. Beri anak minum seminggu sekali. Kalau lepas tu najisnya dah oke, kena jaga makan je. Since dah 6month, bagi air kosong juga.

Kalau full bf normal berapa hari xberak xpe..tapi kalau campur susu formula xboleh xberak.Sembelit nanti.Buat senaman perut i love u dan senaman kayuh basikal dekat baby..

Maaf mencelah, aritu gi klinik swasta atau gov? Lebih baik rujuk kk nti dia akan refer ke hospital bahaya jika berlarutan..

Kena tukar susu sampailah baby jumpa susu yang sesuai untuk dia. Dan cuba cari urutan untuk memudahkan bayi berak.

Kalau baby 6 bulan keatas, banyakkan minum air masak.. Brdarah tu takut ada luka.. Cuba tnya misi atau doktor, ya

Boleh guna t rub dari tasneem.. In shaa allah mana tau serasi dgn anak sis..