First Time Pregnant

Hai, saya first time pregnant. Check UPT positive, kalau ikut kiraan sekarang ni 4 weeks. Pagi ni pergi KK diorang terus set appointment je untuk W10. Memang tak perlu buat apa-apa confirmation / test ya di KK? And bila tanya kena buat apa-apa tak sebelum appointment, nurse cakap takde pape. Takde pun pesan kena makan folic acid ke vitamin ke. Memang macam ni ke ya? Saya blur sbb taktahu apa-apa langsung ni 😅 Mohon advice.

13 Balas

Teruskan makan folic asid sndiri puan..sy haritu 7w pegi klinik swasta dorg mmg suruh mkn folic asic sndiri sblm appoinmnt ke klinik kesihatan.

Folid Acid tu just terus kan je makan, sbb awak baru 4 week, Doa yg baik2 ye, nnti dah 8 week boleh scan untuk confirm kan balik🥰

selalunya nurse awal2 dah nasihat kena bedrest cukup,jgn angkat berat,mkn asid folic 1x,mnum susu 2x sehari ..

1y ago

Berehat yg secukup nya. Jgn buat kerja berat2 sbb kandungan masih awl lagi n nak elakkn apa2 berlaku.