bila kene buat kad mengandung

Hai.. Saya dh 5weeks pregnant.. Bilakah masa yg paling sesuai untuk buat kad mengandung? Saya risau dgn baby sbb saya selalu hb low.

15 Balas

Ikut tempat dan keadaan kita.. klau ada masalah kesihatan or ank pertama 7 weeks nurse panggil dah. Elok call je tanya.. Mcm saya, saya p klinik pesakit luar dulu utk buat confirmation pregnancy. Result positive doc bagi borang keputusan tu, dia tulis tarikh booking dan bawak p bhagian kkia. Nnti nurse akan bagi tarikh baru utk buka buku.

sis boleh terus pergi tempat yg sis nak bukak buku tu . tak pun call and bg tahu hb sis low . boleh tak nak buka buku awal . lain tempat lain waktu sesuai buka buku. tak semua 8 or 12 weeks ke atas . ada je yg awal dah boleh bukak .

Saya nurse suh dtg masa 13week die tak kasi buat awal awal cz takut ade awal bole berlaku keguguran mcm tu. so 13week baru saya dtg blk Alhamdulillah now da 19w

Ada risiko boleh buka awal. Sy warded masa 5w, by 6w dah boleh buka buku sbb dah ada rekod hospital.

Klu kt tmpt sy sblm 12 mggu..tp klu rasa ada risiko blh je bt awal..blh nurse pantau awal2 ni..

Mcm sy kena dtg masa 10 weeks. Sbb nk scan baby senang. Kalau awal sgt, nnt nampak kantung je

sy 4wk dh buka buku.. ble dh confirm pregnant, trs buka buku

10week leh buka dah sy hritu 8week dh buka buku bb hb low

Sebelum 12 weeks dah kena buat buku merah

8 week bru blh bt buku dekt kk sis