Spotting coklat

Hai saya ada sejarah gugur 2 kali tanpa sempat buka buku pink. Dua2 sejarah tu mungkin sebab travel atau hentakkan masa travel (bawa kereta) Soalan saya : Saya dah ambil ubat folic asid dan ubat dupston (kuatkan rahim) harini hari ke dua makan ubat ni. Ini rezeki ke-tiga saya. Saya pakai pantyliner ada keluar coklat. Macam hujung period. Tapi setitik saja. Dah 2 hari keluar. bahaya tak? Saya takut sebab dua sejarah gugur saya keluar darah juga tapi terus freshblood. Saya dah 5Week. #newmom #firstmom

Spotting coklat
16 Balas

sy pon ada sejarah gugur 2x..dan skrg alhamdulillah 19weeks..masa awal kehamilan pon sama keluar spotting dan darah beku..mmg pegi kk masa spotting n ambik duphaston untuk 2mgu..repeat scan dkt kk selepas 2mgu tp scan masih xnmpk baby,kantung kosong...doc advise teruskan mkn duphaston sehingga week 20..tp xde bajet nk beli sndri..then doc refer ke hospital n dpt ubat duphaston dari hospital smpai kandungan 20 minggu..sblom buka buku pink ada keluar darah beku agak bnyk juga..terus gi emergency..doc scan nmpk baby n heartbeat.. alhamdulillah Allah masih bg peluang untuk kandungan ke 3.. sy terus resign kerja sebab nk bedrest..mmg xbuat keje rumah langsung..suami yg buatkan basuh baju sapu rumah mop rumah angkat brg or apa² mmg suami yg buat..masak pon sy xbuat sebab nk jaga kandungan..nk elak berdiri lama.. alhamdulillah suami sngt membantu n faham..bersama dgn suami pon mmg stop smpai kandungan lebih 16 mgu..

7mo ago

alamak. takut saya minum air gula. sy lg 2 minggu buka buku pink. hahaha. takpa sy cuba elakkan berdiri lama. terima kasih atas nasihat ya.

jika alami spotting cpt2 pergi ke hsptl tuk dptkn rawatan kadar segera.. dkhuatiri tanda awal tuk alami keguguran.mungkin pada org lain ia normal.sbb rahimnya kuat..tp jika rahim kita tak kuat ia berlaku sebaliknya.....mungkin akan ada kata prlu tggu dlm seminggu atau beberapa hari tgk spotting keluar ke tak n clear....tp sbgai langkah berjaga jaga doc selalu nasihatkan waimah hanya setitik darah je kluar 1 dot...tetap kena pergi hsptl tuk dptkn rawatan tuk dptkn pantauan dr doc.tp jika sudah pergi ke hsptl dan dlm pantauan doc... apa sy blh nasihatkan puan prlukan byk berehat dan buat sementara waktu berpuasa dr bersm husben...jgn buat keje2 berat angkt2 bby orglain..jgn byk berjalan......just bedrest buat semntara waktu ni...sbb msih fragile lg. mg smuanya baik2 shj dan dpmudahkan segalanya Allahuma Amiin

7mo ago

betul. suami dah langkah berjaga2 sejak keguguran pertama lagi. berpuasa utk bersama. saya pantau utk harini. jika berlaku spotting lg sy akan ke klinik kerajaan. sebab sebelum ni sy ke klinik swasta. dia bg saya ubat kuatkan rahim selama 2 minggu

Sama nasib kita.. Saya pon ada pengalaman keguguran 2 kali.. Punca doc pakar tak dapat detect lagi.. Saya anggap tak ada rezeki kami lagi Allah tak berkehendak..ni tips saya bila keluar spotting awal² pregnant ni first emosi kita ni kena jaga jgn terlalu over thinking.. saya lebih kan bnayk berehat sis.. Kurang kan buat keje rumah.. Bagi kuat sikit kandungan dalam 12 week ke atas.. Saya doakan kandungan sis sihat selamat di lahirkan.. Sis doakan saya juga yea saya pon tgh pregnant jugak dah 23 week

7mo ago

spotting awak macam ni juga ke awak? InsyaAllah kita sam sama kuat. awak jaga diri tau

hai.. hri rabu baru ni sy bleeding..kne warded..esoknye kluar tp still ada brownish spotting until now..dktor bgtau sy pnye rahim ni manja.. sy jumpe dktor smlm.. dia ckp its normal klu spotting.. yg x normal bila u sakit perut sngt2 then bleeding..u kne trus prgi hosp.. jiran sy pon spotting from 12w - 17w, dh kluar baby dh pon.. semoga kite kuat lh dan jaga diri..jgn buat kerja berat..

7mo ago

sama sama jaga diri ya. ☺️

hai awk. just nk perbetulkan sikit fact faktor gugur awl kehamilan. aktiviti kita bukan punca sbnrnya, its more to biology sperm/ovum xsihat. so bila bdn detect, mmg bdn auto reject drpd mmbsr dlm rahim. ada org awl kehamilan turun spotting, ada yg tak. if spotting ni tak berterusan, probably proses penempelan sahaja.

7mo ago

@Ain still x mengubah fakta yang hentakan kuat tu boleh jadi punca sebenar awl kehamilan, kenapa dr nak prescribe duphaston (ubat kuatkn rahim) di awl kehamilan (bawah 12minggu) kalau bukan sebab ni? itu maksud sy ya puan Ain hehehe artikel2 macam ni dah lama baca pun, kita cakap based on pengalaman.

Saya pernah gugur 2x before dapat anak first. Masa mengandung yg kali yg ke-3 tu mmg bedrest sepanjang kehamilan.. semua kerja suami tak bagi buat, tapi takda mkn ubat apa pun just ubat kk bagi je. Alhamdulillah izin Allah lahir terlebih sihat my first born. Bila kita dh ada bad pregnancies history ni kena la jaga lebih sebagai ikhtiar. Semoga sis & kandungan baik2 saja 🤲🏻

saya masa 7 minggu pregnant,ade naik kereta gi cameron...mmng bnyk lah hentakan masa tu sbb org yg drive bwk laju..jln pun simpang siur...masa berhenti mkn ade spotting mcm ni...lebih kurang.. tp beso sikit... brownish +redish sikit . nasib bukan gugur ke apa. sye x igt mertua saya kata darah apa tu. die mcm..awl2 pregnant mmng ade kdg.

7mo ago

haah ikutkan awal2 ada brown sikit cmni. masa 2 kali gugur pn macam tu. tapi sebab risau kan. ni alhamdulillah takda lagi. sy dlm pantauan sendiri je ni

Saya pun dah 2 kali ggur sebelum ni . Kali ke3 pregnant ada juga turun darah coklat masa 8w . Saya terus pergi ke wad bersalin . Rupanya saya ada GBS. Sebab tu turun coklat tu . Keputihan teruk . Awak jangan stress2 . Consume je dusphaton tu . Banyakkan berehat. Jangan travel jauh2 . Jangan angkat benda berat.

7mo ago

Amin . Semoga awak berjaya untuk lahirkan cahaya mata untuk kali ini . 🥰🥰

sy pn pnh gugur smpai 2×. kali ke3 ada kluar juga wrna coklat masa 5 bulan. masa 8 bulan pn ada keluar wrna coklat tapi tk byk. alhamdulillah da slamat melahirkan da pn. smoga yg baik2 saja buat awk. apa yg doktor slalu nsihatkn sy, jgn buat kje berat. jgn sesekali angkat benda berat. :)

pngalaman sya,dua2 ank jnis awl2 check upt double line..scan xnmpk ape2,lpas scan kluar spotting coklat..pstu dlm msa 3bln tu xdtg period jgak lpas dri kluar spotting tu,pstu scan blik bru nmpk bby dh 7w+..dedua ank mcm tu..