Gatal ruam di perut

Hai nk tanya para ibu.. normal ke kalau naik ruam2 merah gatal di perut? Mula2 naik kat perut, sekarang dah melarat sampai kt belakang badan dan peha.. gatal dia xleh bawak bincang.. susah dah nk tidur skarang 😭orang cakap sbb hormon mengandung.. skarang preg dah 30w.. doc ada bagi ubat sapu mcm ni.. ada siapa2 dah try and okay? Sy dah sminggu pakai tp still rase gatal lagi.. macam mana nak buat 😰

Gatal ruam di perut
1 Balas

Sis, gatal2 tu ada buatkan kulit sis rs cm kering x? Sy aritu ada rs gatal2 kt bahagian bawah kaki kiri je..lain mcm kering dia..pastu sy tgk, dia cm keluar bintik2 gelap plak..mula2 sy sapu Tiger Balm sbb selama ni pkai tiger balm, mmg hilang rs gatal tu..tp then sy tuka pkai Lotion jenama Rosken (warna Biru) for dry to extra dry skin..sy pkai lotion ni letak hari2 kt area keliling perut n pinggang n peha sy sbb nk bg lembap..bila kulit meregang n membesar, xde la sy gatal2 n mula menggaru..so sy sapu yg sama kt area kaki yg gatal tu..alhamdullillahhh sis, hilang gatal tu n bahagian yg kering n berbintik tu pn dh xkering lg..smpai skrg sy xde rs gatal tu lg..cuba la sis ek