Boleh vaksin 2nd dos ke kalau 5w

Hai ,nak tye sye dh ccuk vaksin dos 1, now pregnant 5w ,boleh ke saye continue ccuk dos 2 3/9 ni..ccuk vksin plak kt selangor..kene naik bas nnti kt sne kene beratur pnjg plak tu ,sye dduk melaka tpi ni follow company pye ,ptot ke sye pegi dos 2??

6 Balas

saya AZ, first dose june haritu. awal august dos ke 2. saya ke ppv, katanya 14 minggu ke atas baru dtg balik. PPV bgtau saya x yah cancel appointment. Just dtg je nnt dpt second dose. Insyallah lagi 3 minggu. saya suggest untuk try contact ppv and tanya.

Kalau tak pasti boleh cancel appt bgtau pregnant…mcm sy pon cancel appt 2nd vaksin sbb masa tu baru tau prgnnt xlama lps tu dpt call dr dokter untuk dtg vaksin (tgh 7weeks time tu) dr kata boleh ambik sbb ibu mngndung high risk

3y ago

Kan….hopefully mami & baby baik2 je♥️

Sbnrnya ikut guideline skrg dh boleh. Kalau was was, tny doktor dulu. Doktor yg tau medical history awk. Klu doktor kata tkde masalah, blh teruskan. Sbb vaksin tk sebabkan keguguran.

3y ago

Alhamdulillah, tgk reply lain doktor sarankan ye. Sbb sy dh pernah rasa positif covid. Tu pun alhamdulillah tergerak utk percepatkan proses vaksin. Klu nk tggu keluar date kt mysejahtera tu mungkin keadaan sy lg teruk sbb tk sempat vaksin.

Tunggu 14w & above dulu. 5w masih dalam fasa keguguran, bila2 boleh gugur

3y ago

Ok sis ,tq sis😊

sis hasiffa pernah gugur tak sebelum ni? ke ni 1st pregnancy?

3y ago

ohhh ok. jadinya sis hasiffa bercadang nak amek ke vaksin dos ke 2 nanti? ke nak tunggu dulu? sbb sy pun isu yg sama ni. tarikh 2 dos saya masa sy 7w. taktahu nk tangguh ke mcm mana. dlm hati nak ambik je rasa vaksin tp sbb pernah 2x gugur mcm takut pulak

Better cancel dlu sbb ada sejarah gugur kan..jaga diri sis

3y ago

Aamin aamin🥰