Makan acid folid

Hai nak tanye,sy baru 6 weeks ..tapi baru start makan acid folid.. agak2 kandungan n baby akan okay Tak?risau sbab bace2 kat artikel,lambat makan baby akan ade infect ..sy tak tahu sbab anak first

11 Balas

InshaAllah mommy baby ok ja tu. sy pon start mkn folic acid masa 6 weeks. tahun2 sblum tu mmg ada makan tp asyik tak lekat je sampai sy pon fedup & malas dh nk makan 😅. sy stop lama jgk tiba2 Alhamdulillah double line pon stelah 4tahun. so sy continue mkn folic acid mcm biasa. bila bukak buku 7weeks nurse bg obimin, sy consume obimin saja stiap hari xpenah skip

Takpa sis , consume jaa masa tengah pregnant ni . Banyakkan positive mindset , apa nurse atau doktor pesan buat serta amalkan . Saya dulu pun start makan bila pregnant , sebelum pregnant tak pernah sentuh atau makan pun asid folic tu . Alhamdullilah sekarang baby dalam keadaan baik .

fkir baik2 je sis..sptutnya folic acid kena mkn 3 bulan sblum kahwin ..tp xpe la..yg penting skrg mkn je jgn skip smpai dh nk bersalin nnti..folic acid tu ikhtiar kita utk elakkan ada mslh tumbesaran bby..

Sy pum makan acid folid masa 7weeks...itu pun sbb pergi kkia buka buku pink...jd doc bekalkan 3ubat...vtmin c,iron tblet and acid folid...insyallah baik2 je....sy pun anak first

Tak apa teruskan makan je acid folid tu sy dlu pn dpt tau prgnt xtrus mkn pn mse checkup scan kt klinik br sy mkn tu pn dh sbln doa yg baik2 insyaallah baby pn selamat 😊

Sy start makan masa 5w sbb baru tahu mngndung..adik sy suruh bgtau kna mkn folic acid,haritu dpt tau mngandung,haritu juga husbnd pergi beli dekat farmasi,#firstbaby

x pe sis. yg penting truskan makan skarang. dan jga pemakanan yg berkhasiat. rmai je org pun x terlambat mkn folic acid dan baby okay. insyaallah baby sis pun okay.

Hi mommy. Folic acid boleh start makan sebelum mengandung lagi. Teruskan makan folic acid ya

Anak oky x okay Allah punya kuasa. Makan je puan. Usaha milik kita. Hasil milik Allah 😊

saya makan folic asid masa dah 11 weeks .. haih risau kadang kadang 🥹