Acid Folic

Nak tanya , Saya pregnant 10 weeks tapi takde daya nak telan ubat . espcially Folid acid atau ubat sebagainyaa . Takpe ke kalau kita tak ambil acid folid , saya risau takut baby tak ckup sifat . Tapi bila makan je muntah 😭

20 Balas

Cuba tukar ubat lain sis. Saya pun alahan kalini teruk sangat tak boleh tolerate ubat. Asal makan je ubat on the spot muntah. Maltofer, obimin semua ni saya tak boleh makan, masa saya 14w doctor tukar ubat lagi sekali bagi saya iberet baru saya boleh makan tanpa muntah walaupun bau dia macam besi. Dia remind kalau iberet takleh telan jugak kena datang balik & tukar lagi ubat lain. Sebab penting untuk perkembangan baby.

folic acid tu penting awk😊 masa sy dlm sbulan lebih tk makan folic acid tp lepas thu keburukan dia trus sy amal smpai skg.. cuba awk tnya nurse ubat apa yg boleh dmakan slain folic acid.. rasanya kt farmasi ad ubt maltofer prisa coklat skli folic acid dlm tu

saya pun macam sis juga. tapi nurse suruh makan acid folic tu dengan jus oren. Alhamdulillah okay. lagi satu kalau tak boleh juga sis makan acid folic tu betul2 time nak tido dah.

cuba tnya misi, amik obimin boleh x.. sebb obimin kira 4in1. 4jenis ubat, dlm 1 biji tuu. obimin ok, xde rasa ubat sgt mcm folid acid ke iron tablet tu ke. rasa kosong je obimin tu

Skrg ni awak cuba makan waktu malam , kalau tak leh kena tukar . Saya pun pagi x leh , dokter suruh tukar malam . Alhamdullillah hb maintain dari 10w sampai skrg 25w

Kena mkn sis , ubat penting tk leh skip , klau rasa mual pagi2 nk telan ubat , cuba mkn ubat dngn minum jus masam2 , maybe dpt kurangkan sikit rasa mual2 tu

Sy dulu lmbt makan folic acid dan anak meninggal dlm perut sebab kecacatan kromosom 13weeks, awk minum susu hl kalau tak boleh makan ubat

Tak boleh. Kena ambil folic acid. Kalau tak, baby mungkin akan kecacatan otak dan tulang belakang.

makan ubat tu minum dengan susu farm fresh kurma atau ubah waktu makan ubat tu ke malam ..

Makan buah yg kaya dgn folic acid. Byk je buah yg terkandung nutrient folic acid.