tgn dan sarung kaki

hai nak tanya umur bayi bape bulan kena stopkan pakai tgn dgn sarung kaki ya?

19 Balas

Sy sejak melahirkan dia 17 hari lepas, baru 2 kali pakai tu pun xbertahan lama sbb asyik cabut je. Last last sy xpakaikan langsung. Kalau dia tak mncakar muka, xyah pakaikan pun xpe. Lagi bagus utk dia bljar deria sentuh pakai tangan dia. Kalau sy, bg dia pakai baju lengan panjang malam mlm supaya tutup tgn skali baru xsejuk sgt musim hujan ni 😂

Masa anak pertama, nurse kata umur sebulan dah boleh cabut sarung tangan. Lepas tu, latih baby untuk mengenggam & mencapai barang2. Kalau macam stokin pulak, lepas pantang saya pakai kan waktu cuaca sejuk & nak tido malam je. Tapi setiapkali lepas mandi, urut2 kan kaki baby nak bagi rasa refleks dengan urutan 😊

baby sy 2 bulan stgh dah cabut xpkai dah asik masok mlut je sarung tgn tu n now baby sy da 8 bulan 12 hari alhamdulillah sarung kaki je pakai sb cuaca skrg sejuk kan..kena make sure kuku dia sntiasa pendek 😊

Sebaiknya masa bby umur sbulan, dah buka sarung tgn tu. Sminggu skli potong kuku bby.. Bby sy 3bulan, sarung kaki masih pakai lagi hehe.. Sbb nurse kata nt bby masuk angin klu buka..

Sarung tangan lepas sebulan da xpyh pakai. Bg ransangan tangan dia sentuh2. Stokin biasa orang pki smpi 4 bulan. Selebihnya klu nk pki pon boleh tp yg longgar2 je.

Kaki sy maintain kn pkai smpai 4-5bulan camtu r.... klu mitten dkat tgn 2bulan++ sy dah tanggal dah sis cuma klu outing, musim sejuk n malam je sy pkai kn 😄

Kalau saya ...memang x pakaikan sarung tangan...just stoking shj....skrg baby 4 month..malam je pakai stoking .....n then cuaca skrg hujan....siang pun pakai

Sarung tangan pakai masa pantang ja. Lepas abis pantang xpakai da. Sarung kaki pakai smpai dia boleh pusing@meniarap. Lebih kurang 4bulan.lepas tu stop

kalau sy tgok bby bile die dh pndai msuk tgn dlm mulut sy xbg pkai dh ..biase xsmpai sbulan pun.. sb bulu2 pd mitten tu boleh sb kn seleseme..

sarung tgn sebulan dah stop pakai. seminggu sekali potong kuku baby. stokin pulak pkai masa cuaca sejuk & tidur malam