Due 31/1 belum turun tanda

Hai… nak tanya sy due 31/1 tapi belum turun tanda apa2 , esok 30 dah kena serah diri then induce lagi, Ya’Allah takutnya risau kena czer lagi, berharap sgt dapat norm… boleh share tak mcm mna nk bagi peluang bersalin norm 🥺

2 Balas

saya due 29/12 . serah diri 4/1 😂 tapi tak sempat serah diri dah kena tahan kat ward sebab air ketuban makin kurang time 29/12 tu. baby pulak tak nak keluar lagi . memang takde bukaan langsung masa warded. doktor bgtau kena induse . masuk ubat 3 kali ikut kemaluan. daripada 0cm bukaan jadi 3cm bukaan untuk 3 kali tu tapi tak sakit sangat bagi saya . pastu ditolak masuk labour room. untuk masuk ubat air pulak 3 kali dan doktor pecahkan air ketuban untuk cepatkan bukaan. time tu , sakit dia macam nak mati dah rasanya . sakit kontraksi bila masuk air tu lagi sakit dari ubat masuk ikut kemaluan . semua ubat tahan sakit saya minta. tapi tetap tak boleh tahan . masa doktor masukkan ubat air yang ke3 , means yang last tu. doktor check bukaan. still sama 3cm . terus ditolak masuk bilik bedah untuk emergency czer sebab takut baby lemas. baby kena tahan kat nicu sebab kuning dan oksigen kurang. but alhamdulillah. dah 29hari dah baby harini 🤗 boleh try banyakkan berjalan . silap saya masa kena warded tu saya hanya baring2 dan tidur. padahal banyakkan berjalan tu lah peluang adanya bukaan. sakit induse ni saya trauma dah. rasanya kalau normal maybe tak sesakit induse . sebab induse kan paksa , bukan bukaan semulajadi

1y ago

itu lah sy risau jgk bkaan tak ada, anak 1st dh merasa induce mmg sakit ya amat… tapi tak dpt norm sbb sy dh tak larat nk teran.

due kita sama, tapi i dah bersalin 23/1. tu pun induce drip sebab air ketuban leaking. bersalin normal. InsyaAllah awak pun boleh bersalin normal. jangan lupa buat teknik pernafasan macam siti jamumall ajar kat FB.

1y ago

iye awak. baby nak keluar awal pulak. 🤣 takpelah, asalkan semuanya selamat. mudah2an awak pun boleh bersalin normal, cepat bukaan. 💪