Baby 1thun 3bln

Hai mumy2 all.. Sy nk tya normal ke baby 1thun 3bln xblh bckp lg.. Sy isau ble ank mber sbaya ank sy dh blh bckp wlupn 2 3 ptah pktaan.. Ank sy nk sebut mumy pn xblh lg

7 Balas

tunggu la smpai 18 bulan, mngkin dlm tmpoh tu dia akn bercakap. sis teruskan bnyak berbual dengan dia, dia paham tu, tapi lebih nk memain kn. mcm anak sy sebelum setahun haritu da pndai pnggil ibu, ny nk msok sethun 2,tde da. yg dia panggil kakak, bila sy suruh sebut ibu, dia krikkkrikk je😅. sis kerap ajar perkataan yg sme tiap2 hari pon boleh, bila dia da dpt tngkap baru tmbahkan perkataan lain

3y ago

iye sis. ajar perkataan pendek2 ringkas pon da ok, klau perkataan b.inggeris lagi mudah/senang sebut, sebut yg tu.mcm anak sy pndai da sebut nak, dah, ok, dai(pandai) ball, kakak, nah, tu tu, tah(getah), toh(jatoh).. bunyi haiwan pon boleh tngkap da, tau bnyi kucing, lembu, ayam, kmbing, harimau. anggota badan pon dari umur 10 bulan da tau mne kepala, kaki, tangan, perut, rambut. klau tngok tv bukak kan lagu didi n friends tu/ibu sendiri boleh nyanyi kan untuk anak. anak sy belajar cara mcm tu sis, cepat tngkap. sekrang baru setahun 2 bulan, alhamdulillah bagi sy ok walaupon perkataan dia pendek2.

boleh rujuk dlm buku appointment baby tu.. sebenarnya dari baby lahir lg kita kena byk dedahkan pelbagai perkataan dkt baby. baca je buku cerita dkt baby tapi jgn la baca buku kartun cintan cintun mcm disney pulak, kurang ssuai.. baby cepat serap apa yg ada disekelilingnya. bila dh makin besar kita baru nk mula, kena struggle la jwabnya. yg Penting mak ayh jgn mengeluh or merungut..

bykkn bedstory sebelum tido atau sambil mkn @buat aktiviti @mandi bercakap dengan baby...boleh follow page aishah kassim kat fb... byk tip bantu anak untuk bercakap dan tambah vocab ..😉

3y ago

Tq.. Nt sy try cri

always talk with ur baby puan. Dari awal baby lahir lg kena rajin bercakap bagi perkembangan otak dia. so jgn give up.

3y ago

Okey.. Tq

rajin2 melayan dia brckp.selalu brbual2 dgn dia...supposed kalau dah stahun mama,baba,or papa dah bole sebut tu...

3y ago

Sy dh sllu bt.. Tp ble bckp dia gelak suke..

Ank boy ke girl ya? Ank sy boy 1 tahun 2 bln pun tk boleh bckp lg

3y ago

ank sy dh nk msuk 3thun xblh ckp lg🥺.. mama, papa, nk, xnk tu je

anak saya pun baru setahun 2 bulan. tatatta je dia tau 😂

3y ago

Ank sy ble dia mgmuk je.. Pas 2 syap.. Ble mumy dia ajk bsmbang, dia gelak