Delay Speech

Hai Mummys. Adakah puting mulut mengebabkn anak lambat cakap / kurang brcakap.. Umur anak 1T 4B

3 Balas

My 2nd boy thumb sucker & speech delay umur 4 tahun Alhamdulillah boleh bercakap. Saya bawa dia ke speech & occupational therapy since d berumur 2 tahun.dia byk guna jargon words sebelum tu.Kalau anak berumur 1 tahun 6 bulan tp xboleh keluarkan 2 suku kata eg nak su=nak susu Puan kena monitor closely /bawa jumpa pakar kanak2. Plus elakkan dr beri gadget

Takde la. Anak kawan saya umur 3tahun hisap puting smpai sekarang. Lagi petah bercakap dari anak saya yang tak hisap puting. Puting takde kena mengena.

Rasanya tak berkaitan sis. Ibu ayah selalu tak ajak anak bersembang?