macam mana nak turunkan kuning?

Hai mummy2 semue .. saye baru Jee bersalin 5 hari lepas , czer .. now baby ada kuning .. bole bagi tips x nak cepat turun kan kuning baby ?

16 Balas

Kerap susukan baby. Klo anak first, 3 hri slpas bersalin bru ada air susu. Klo anak kna tahan kat wad sbp kuning. Bagi jer susu formula. Xda pilihan lain lagi. Kalau baby kerap berak n kencing. Lagi cepat kuning turun. Baby perlu cecair dlm badan spya boleh membuang. Pengalaman sya sndri, bersalin ceaser. Dgn luka yg mc sakit. Slpas 3 hri bru ada air susu tu pun sikit. Sya tak tahu yg kuning boleh turun dgn minum susu formula, sya fikir hnya susu ibu jer dpt turunkan kuning. Rupanya tdk. So sya buat susu formula n bagi dia. Bsoknya bby turun kuning. Boleh pakaikan dia baju. Lusanya boleh balik rumah. Syukur. Klo nak minum susu kambing. Jgn bagi baby minum, just mums ja minum. Sya dah try bagi baby sya dlu, xde kesan pun. Just susu formula jer k.

Baby sy kene kuning 3 minggu. Smpai kene amik darah utk cek fungsi hati semua. Alhamdulillah smlm cek up sebulan, dh xde kuning n hati dia semua ok xde mslh. Sy just bg susu bdn je..setengah jam sekali bg dia susu. Sy pn pntang xmkn mknn yg pns mcm halia, lada hitam..kunyit, jamu semua xamik.. Sis bykkn mkn oren dan minum jus oren gak. Nnt bby kerap berak..insyaAllah kuning trn.pastu sy mmg tidur malam xtutup lampu..baby memang xpakaikan barut dan bedung..sebab baby tak boleh panas..

Tips dy bg je susu badan .. Mmg 2 ja ubt yg mujrab .. Tp setngh org ad yg air susu x bnyk .. Mcm sye first bg sengkuang cina .. Ok lh tron .. PAS 2 naek siket .. BG anggur hitam pulk .. Turn blek .. Tp x bnyk last sklii mk sye bg mndii air sirap .. Dengar mmg mcm pelik .. Tp alhmdlh trun hbis kuning ... Smpi g klink nk Chek kuning nurse tegor awat merah je bdn baby .. Sye ckp lh enth . .. Hahaha .. Ekot lh PDA mna petua yg sesuai ...

4y ago

Sila kn sis ..

Kena kerap bagi susu sis. Setiap sejam kena bagi susu. Kena kejut. Kalau dia susah nak bangun kena bagi direct botol. Botol phn kena try and error. Macam anak saya pakai botol avent dia tak reti hisap. Sudahnya pakai botol fiffy yg biasa je. Saya tak pernah nak bagi anggur ke apa. Sebab bayi yg baru lahir disarakan bagi susu ibu sahaja, susu kambing ke apa tak perlu sis.

Sy brsalin czer, baby kuning prolonged jaundice 30hari ngam, bg baby susu kerap, then sy minum susu kambing, jaga mkn pantang, mggu ke4 sy start mandikan baby ngn herba cina 3hari berturut lewat try sbb sy pantang sndri,mak dtg jaga sy mggu ke4 tu bawa herba cina, masa cek tuk cucuk sebulan bacaan 59 semggu sblm tu 104, so trus discaj dr kuning.

Kne kerap bg susu bdn.. Lps tu.. Jgn mkn bnda yg boleh buat kuning naik tngi.. Cthnye.. Bwg putih.. Halia..lada hitam.. Jamu2 pn jgn amek dlu.. Nurse yg jge sy lps brsalin kate pilis pun xboleh pkai klau anak kuning.. Bagi anak sntiase kne cahaya lmpu.. Mase ank saya kuning.. 3 minggu jugaklah kami tido dgn lampu tak bertutup.. Anak tak berbendung..

4y ago

Welcome 😊

mommy jaga mkn kalau bby fully bf.. then rajin2 feed bby.. bby jaundice keje dye memang tidor je sbb penat.. kalau payah nk dl, pam then feed.. erm then rajin2 expose bby.. xyh bedung tu semua dulu.. letak bby kt tempat terang2.. xyh jemur pn xpe.. kadang bby x sesuai dgn uv.. moga mbantu..

Baby saya 3 minggu kuning. Sbb pantang sendiri tak tau nak buat apa, bagi dia mandi air cap badak. Pagi2 jemur matahari jgk. Minggu kedua check dari 200 lebih turun 99 😁. Minggu ke3 turun 85 dah elok tak kena check lg dah. Tp baby kerap susu n berak jgk la

Ini tips sy , lpas brsalin bby kuning tinggi 212 , sy amalkan mandikan bby dgn air buah kundur. Alhamdulillah kuning turun , masuk kali ke 4 cek kuning bby sy 37 .. Alhamdulillah x payah cek kuning dah.

Sy dh 18hari berpantang ank pun still ada kuning,dh bf setiap 2jam,dh bg mandi mcm2 daun,susu kambing pn dh bg tetap gk trun naik kuning,ada petua lain lg tk😢kesian tgk ank asyk kena amek darah ja😭

4y ago

Tq sy nk cuba