Baby G6PD / Kuning

Macam mana nak cepat turunkan kuning. Baby pulak masalah G6PD 😩

7 Balas

Kena selalu bagi susu. If susu badan ckit, bleh campur FM. Means lps bagi susu badan, dua or 3 jam lps tu bleh bagi FM plak. Berak dia mesti kuning. Kencing pon kena kerap sbb dia menyusukan. Saya pon baby kuning dan g6pd. Saya sendiri pantang tak ambik bnde2 panas mcm halia, serbuk lada hitam dan kunyit. Baby pon jemur jugak Tp kt tingkap je la waktu pagi. X direct cahaya matahari.

kerap menyusu. nnti baby berak² kuning tu kluar melalui kencing & berak. kalau mak darah o. campur dengan susu fm. mcm sy bby b+ sy o+ . doc syorkan cmpur susu fm gn susu bdn. then mak jgn makan benda panas halia, lada hitam, jamu pagi2 jemur sat bwh matahari. amik vit d. atau mak makan makanan ada vit D. ada juga petua org dlu2 berguna. bole try. smoga cept sembuh

1y ago

kerap bagi susu, kalau susu badan xckup tambah formula dulu. Baby saye prolong jaundice tapi alhamdulillah lepas mixfeed jaundice die dah nampak turun. Lepas jaundice dah elok baru nk usaha bf jee.

kerapkan menyusu . lagi banyak dia membuang, lagi cepat kuning turun . then, ikhtiar je cara orang tua dulu . mertua saya sesekali bg anak saya kena matahari waktu pagi dari tingkap sebelum jam 10 pagi. dan selalu guna air batangwali dan sapu di tapak kaki baby, tak sure membantu ke tak tapi tak salah ikhtiar 🤗 anak saya pun g6pd tapi intermediate, bukan deficiency

Kerap menyusu je sis. Anak saya ddk NHDU tak mau dok bawah lampu. Naik stress saya takut kuning tak turun. Tapi saya kerap bagi susu, sejam sekali. Bf + fm. Alhamdulillah turun dari 200++ ke 166. Lps turun kuning saya fokus hanya bf.

sis blh amalkan kurma waktu malam dgn jumlah ganjil , susukan baby 1jam skli klau larat klau tak larat 1jam30min sekurang² nya .. baby sy warded 5hari sbb g6pd then hari ke-6 cek kuning baby , bacaan cuma 60 ..

Kerapkan menyusu, kalau bby tdo, bangunkan gak bagi susu..sejam or tiap 2 jam.. Semoga dipermudahkan dan baby cepat sembuh

1y ago

baby sy kerap menyusu tpi berak 3 kali je sehari..sy cmpur susu bdn dgn fm..sbb apa ye tk berak?

mak pergi berjemur. vit d lepas 9.30am. bila menyusu bdn anak dpt benefits.