Hukum melayan suami

Hai mummy2 semua..i nak tanya..apakah hukum melayan suami ketika sarat mengandung??adakah wajib kita ni ibu tengah sarat mengandung memuaskan nafsu suami??...i tertanya tanya sama ada wajib ka apa ka...i sekarang ini tengah sarat mengandung 34weeks...mummy2 semua tolong jawab soalan i ya..tq mummy2 semua..

14 Balas

wajib kecuali kesihatan x mengizinkan pd diri dn ank dlm kandungan dgn mendatangkan kemudaratan.benda2 mcm ni kena tolak ansur..faham antara satu sama lain insyaAllah.pasal memuaskan nafsu suami dgn keadaan sarat blh bermesra dgn cara lain mcm ringan2 dgn menggunakan anggota lain mcm tangan dn sebagainya selagi suami x memasukkan ke bhagian anggota y Haram..wallahualam

wajib. tp kalau Ada mudarat/risiko bila brsama pada kesihatan ibu Dan anak yg dikandung ,yg disahkah Dr,mungkin hukum dia lain rasanya.. kne tnya ustaz/ustazah . tp kalau hnya sarat mengandung takde apa msalah, kalau suami nak wajib.. cuma tula.. dlm hal ni suami kne Ada Ihsan la.. bincang suami isteri..

6mo ago

baru saya tahu..saya faham sis..tp tula..semenjak saya mengandung ni..suami selalu ajak saya bersama..hampir setiap hari la..alasan suami saya..suami kata saya nampak seksi tengah mengandung ni..saya layan kan aje la sis..saya takut kalau saya tak layan stg takut saya berdosa pulak..jdi saya layan kan aje la..smpai suami puas..

tetap wajib sis. kecuali kalau melayan suami tu boleh memudaratkan, macam contoh kalau sis ada condition placenta previa ke yg doktor suruh pelvic rest etc. boleh rujuk tulisan ustaz dr zulkifli: https://maktabahalbakri.com/keadaan-isteri-berhak-tidak-melayan-suami/

Wajib sis... Saya dah 32 week, tapi kalau boleh biar lah posisi kita dekat bawah, dia dekat atas. Sebab kalau sis dekat atas or apa pun. Kesian dekat sis perut akan mengeras...

lgi elok kerap bersama ketika mengdung. elok ketika bersalin nnti . jln senang buka. itu apa yg saya thu lh . tk thu klau sy salah. 🙏🙏

6mo ago

ha?lagi elok kerap bersama ketika mengandung??boleh mudahkan bersalin nnti?biar betul sis??kalau mcm ni..kiranya saya nak kena kerap bersama dngn suami la supaya saya mudah bersalin nanti..kan

Sementara boleh layan ni … layan je lah sis … nanti dia kena puasa lama …..faham2 ye … lelaki ni payah sikit kalau x dpt bnda2 camni

wajib. kalau larat, layan. better kita layan dia drpd dia layan benda lain lagi kita terkilan. tapi kalau tak larat bincang elok2 dengan suami

6mo ago

betul jugak tu sis..stg tak layan..dia cari perempuan lain...naya saya sis..tu yg saya layan kan aje la..cuma terfikir..wajib ke tak layan suami time tengah sarat mengandung ni..start saya mengandung ni suami kerap minta nak bersama..hampir setiap hari la..alasan suami..saya nampak lebih seksi tengah mengandung ni..saya layan kan aje la..just baring dn bg suami buat apa saja..asalkan suami puas..sebab saya takut saya tak layan..saya jatuh berdosa

wajib kecuali haidh dan melalui dubur. nusyuz kalau tolak. tp suami kena la ada ehsan tolong la faham isteri tgh sarat

Wajib mmg wajib tapi kalau awk penat sgt tk larat sebb perut pun dah besar awk bincang elok2 dgn suami ya

6mo ago

saya faham sis...saya terfikir wajib ka atau apa hukum layan suami ketika sarat mengandung ni..sebab start mengandung ni sampai sekarang ni dh 34weeks suami kerap minta nak bersama..kdng tu sampai setiap hari la..bila tanya kenapa...suami kata saya nampak seksi tngah mengandung ni..saya mau tak mau layan kan aje la..kalau tak layan stg..saya takut saya berdosa pulak..tu layan kan aje la..saya just baring..saya biar suami buat apa ja asalkan suami puas..

Wajib. Tapi suami pun perlu ada ehsan terhadap pasangan.