Rengat lepas bersalin

Hai mummy2 semua..ada Tak pernah dengar rengat lepas bersalin? Sy ank no 2 ada alami sakit rengat ni..sampai kn pergi kk doc mintak rujuk hosp suspect appendix..Bila sampai hosp doc pakar check bukan appendix..kena la tahan 3 Hari..ada ke mummy2 tahu cara mengatasinye?perlu ke pergi hosp jika sakit ni berulang lg utk ank no 3 sy yg bakal lahir bln 11 ni?

5 Balas

Rengat ni proses pengecutan rahim…lepas kita bersalin. Ada org sampai 2 weeks baru hilang rengat tu. Tapi kalau sakit sis cakap ni, saya tak tahu apa…sebab kalau rahim tak kecut2 dari awal nurse check sis masa 1st time check up lps deliver, mesti dah dirujuk pada doc awal2.

rengat ni bkn proses rahim mengecut ke klau x silap sy.. awak blh google cara hilangkan rengat ni.. yg pasti pundi kencing jgn bg penuh jgn tahan kencing.. blh juga bertungku klau awak bersalin normal.. mkn panadol yg hospital bekalkan slpas bersalin pun blh.. yg lain blh google

sy pernah kena 3kali... sakit nya betul2 rasa mcm nak bersalin lg sekali.. sy just makan ubat tahan sakit pastu minum kopi o panas2.. lepas tu bertungku... memg hilang lepas tu

sy penah kena...mmg rasa sakit tu mcm nk bersalin lg sekali..tukang urut sy bg tips,suruh baring menghadap dinding,punggung rapat dding,kaki ke atas..boleh cuba..

2y ago

Ini macam gaya nak naikkan rahim sebab rahim turun. Rengat adalah proses pengecutan rahim….

ok tq sis info