Tanda Bersalin

Hai mummy2.. Blh share tak tanda2 nk bersalin? Because due da dekat.. N ni yg 1st.. So x thu n x pasti.. Thank you

14 Balas

macam saya 1st baby turun tanda darah. pergi hospital belom ada bukaan dan contraction. doctor bagi balik dan pesan minta pantau. esok pagi tu baru start rasa contraction. makin lama makin kerap. dan air ketuban leaking boleh tau sbb pakai pad. pad lembab. pergi hospital doctor check dh 4cm dn boleh masok labour room. petang tu bersalin 2nd baby pula. start terus sakit contraction. makin lama makin kerap. terus ke hospital. doctor check bukaan dh 4cm. tengah tggu nak masok labour room baru air ketuban pecah. masok labour room sat tu terus bersalin☺️

1y ago

awak boleh cuba buat senaman utk cpt kan bukaan. 1) berjalan keliling taman / mall tiap2 ada masa kelapangan 2) naik turun tangga 3) mandi dengan kerap 4) bersama suami dgn kerap 5) senaman ketuk ketampi 6) jalan itik 7) squad kupu kupu 8) senaman ats gym ball 9) pujuk baby selalu ckp awak dn suami xsbr nk jmpa baby 10) belajar control pernafasan sekiranya sakit contraction kerap dh berlaku semoga bermanfaat🌻. semoga dipermudahkan urusan mommy semua☺️

Saya punya tanda bersalin 1) sakit contraction pagi subuh2 (mungkin dah start leaking saya tak perasan) 2) keluar lendir darah coklat 3) masani dah pergi hospital dekat hospital baru perasan ketuban dah leaking. Sebab rasa keluar air pastu agak rasa suam2. Kalau rasa rasa dah tak normal dah keluar tanda semua pergi je hospital jgn teragak2 kesian kat baby

1y ago

Mungkin nk sampai masa dah tu, masa baby saya dah hampir nk keluar perut saya saya kerap juga mengeras & bawah tu terasa berat sgt ngilu. Lepastu mmg saya terus berhati2 pakai panty liner biar nampak lendir darah tu, penting tanda tu. Kalau turun je lendiri darah tu terus pergi hospital yaa.

Awak boleh check semula dalam buku pink. Ada salah satu boleh terus ke hospital. Setiap orang tak sama tanda dia. Macam saya, mula mula rasa macam sakit pinggang petang tu. Bila baring sakit tu hilang. Pukul 7pm rasa macam panty basah tapi sikit sikit la. Pergi hospital pukul 9pm terus doctor check dah 4cm 😅. Terus masuk labor room. Bersalin esoknya waktu azan zohor. Alhamdulillah.

sye bersalin 39 minggu, air ketuban leaking tnpa sedar and doc refer gi hosp, and smpai hosp dh bukak 2 cm trus warded, and diorang pecahkan ketuban, doc cakap kalau tak bersalin malm tu 6 pagi kene induce, alhamdulilah 2.45 am keluar seketul putri sulung❤️ ni tgh preg anak no 2 and tggu masa nak meletup tak thu yg ni nnti tanda cne

1y ago

Berapa weeks skrg

1. lendir + darah atau warna coklat 2. leaking air ketuban, air ketuban x de bau, warna x mcm air kencing. tak boleh ditahan tahan (mengalir mcm darah haid. ) 3. sakit contraction yg kerap sakit mcm period dari pusat perut bawa ke belakang . 4. klau baby kurang gerak terus pi hospital wp xde tanda bersalin

3 hari sebelum beranak start keluar mucus plug hari hari. then after that malam buta tiba tiba air mengalir laju masa tidur. air ketuban leaking dah. pastu malam tu bersalin. almost no contraction pun. 7 jam sebelum beranak baru start contraction.

Saya bersalin awal 2 minggu. Malam tu suami bawa pergi hospital sbb perasan baby mcm tak aktif and kiraan kick baby pun tak cukup 10 kali. Tengok2 jalan dah buka 3cm sbb tu tak rasa kick baby walaupun baby tengah active lagi. #firstmom

sy takda tanda apa2, sy cuma cirit birit,sy ingt sy keracunan mkanan,tp sakit start dari bawah pusat ke bawah,sakit yg dtg kejap,then dia pegi, n dtg balik,nasib husb berkeras bwk hospital,tau2 bukaan dah 3cm..

sy pglaman anak first trun air ketuban je , bila sampai pac dah 2cm , doc nak cepatkan bukaan sbb takot kuman sbb air ktuban dah kluar kan , so kena induce ubat . brasa sakit dan kluar lendir darah , 7 jam lepastu bsalin ..

kalau saye ada darah sekali lendir. 2pm masatu. tapi tak banyak. terus pergi hospital. doc kata baru 2cm. malam tu 10pm dah start contraction. pukul 3am dah makin kerap. masuk LR 5.30am dah bersalin