pedih ulu hati

Hai momy semua , sya nk tanya korang pernah mengalami pedih ulu hati x ? sya selalu rasa mcm tu . lewat mkn tu jarang jgk , makan bnyk pun sama dia akan still terasa sakit . sampai x boley tidur kandungan sya baru 18 week . ada cara x mcm mna hilangkn pedih ulu hati tu

18 Balas

Awl mengandung pun sya sllu pedis ulu hati, sbb kurang sgt berselera nak mkn, mkn apa je muntah.. Smpai doktor bekalkan ubat gastrik dan ubat muntah.. Tpi skrg kandungan bru 16minggu sya bersyukur dah tak lagi sakit ulu hati.. Sbb amalkan minum air suam setiap hari..

Saya pon kene juga... Rupanya... Kesilapan sy sendiri. Masa makan, sy bersulamkan air (pulak tu air milo) minuman bersusu dan bercoklat. Lepas dari tu sy start kawal masa makan, sy x sulam dengan air.. kemudian sy minum air kosong dulu.. baru la sy minum air manis...

Jgn mnum susu sis.. Susu blh tmbh asid dlm perut. Sis kne bykkn mnum air suam dan makan gaviscon double action. It safe for pregnant. Skng sy msih amalkn lg.. Tp dh kurang sakit sbb x ambil susu dan jaga wktu makan

5y ago

Oh macam tu. Okay terima kasih 😊

Saya pun macam sis jugak. Kandungan 32weeks tp kerap kena pedih ulu hati. Doc pesan kalau makan sikit2 n byk kan mnum air suam. If sakit saya telan gaviscon je, so far okay hehe

sye try minum air bnyak, kdg2 try susu kotak, kdg2 hilang pedih ulu hati, kdg2 x.. nak xnk tpkse sabar jew laa.. lagi2 kene waktu malam, memg sampai ke pagi laaa xtido

Sama cam Sya awal pregnant smpi mggu ke 24 msh je pedih ulu hati redha je lah sbb alahan mengandung ni lain2 , mengandung anak pertama dgn kedua tkde camni

Pernah, masa kandungan 33 week teruk kena sampai kena admit di wad, lps tu 35 week dtg lagi tpi still ble thn .. skrg ni 37 week, hrp la perut behave 😅

Try minum ice water atau suck ice cube.. makan cream crackers kosong Dan boleh try ubat gastric Maalox Plus

5y ago

mana nk dpt ubat maalox plus tu sis

sm....pedih je ..sy sapu myk kat prut utk buang aangin..mkn mmg x hnti la ..rs pedih je pg dapo..

Hukhuk.. ye sis.. nak kata hilang tu xda la.. kadang2 bkurang ada la.. kadang2 tu layankan je..