Makanan bayi

Hai momy semua .. apa makanan pertama yg baik utk d berikan kepada bayi d awal usia 6bulan?

7 Balas

Bubur nasik kosong 4 hari. Then tambah satu jenis sayur untuk 4 hari seterusnya. Then tukar2 sayur. Boleh tambah lauk sekali. Semuanya steam, and kisar. No sugar no salt ya kalau boleh sampai 2 tahun takda seasoning ni. Boleh refer fb group happy baby foods malaysia. Situ banyak guide.

Sya awal2 bagi puree dlu klu baby dah reti mkn sya buat plk bubur kosong

Bubur nasi kosong je sis.. blend beras then masak..

5y ago

Xperlu.. garam gula xboleh lg sis.. ada panduan utk pemakanan baby.. kena kenalkan sikit².. bln pertama nie more tu bubur kosong n puree sayur / buah kosong.. jgn trus bg yg manis / berperisa mcm nestum..

Bubur nasi kosong

Bubur kosong je

Bubur kosong

Buat 4day rule sis, utk 4hari bg bubur nasi dulu, then lepas 4hari bg bubur nasi, bg puree sayur 4hari then, ikan, ayam, buat 4hari then tukar² puree buah last sekali, ni utk ajar supaya anak kita xjadi memilih, budak2 kalau di ajar makan bende manis dlu nt dia xnak makan nasi